Руски амбасадор: У Пољској се води вишегодишња анти-руска кампања

14-11-2013 11:24:29 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руска амбасада у Варшави је протеклог понедељка била мета напада напада националиста, који су организовали нереде у Варшави на Дан независности Пољске. Председник Коморовски се извинио, али, како каже Александар Алексејев, руски амбасадор у Пољској у програму ТВ канала TVP Info,

- Извињења се могу изразити на различите начине. Најважније је да нам их дају. Такву ноту сам уручио пољском Министарству спољних послова, у којој смо затражили извињење, објективну и ефикасну истрагу инцидента, казну криваца и побољшање ситуације.

Ми овде не говоримо о извињењима обичних Пољака, јер већина људи саосећа са нама, и они су веома тужни због онога што се догодило. Пољске власти нису испуниле своје обавезе у складу са Бечком конвенцијом где су, према том документу, власти биле обавезне да осигурају безбедност дипломатских мисија. Очекујемо извињење од власти.

Према речима руског амбасадора, у Пољској се води вишегодишња анти – руска пропаганда: Ниједна земља у свету не објављује такву количину негативних информација о Русији као што је Пољска. Чак ни у августу 2008 године Грузија није тако лоше писала о нама. Зато ја мислим да немамо о чему да се расправљамо, већ треба размислити како да се превазиђу тенденције које нас коче.

Ако Пољаци имају неке претензије према Русији, било би мудро да се узме у обзир чињеница да и Русија такође има историјске претензије према Пољској. И овде лежи главни избор: или ћемо кренути напред, или ћемо једни према другима показивати историјске претензије и око сваке од њих развијати кампању мржње, - упозорио је дипломата. .

Када је у понедељак после подне одржан Марш независности на Спацеровој улици у Варшави, у близини руске Амбасаде је запаљена кућица чувара мисије, на Амбасаду су бацане петарде и бакље. Неки демонстранти су покушали да прескоче ограду амбасаде. У дворишту суседне зграде је запаљен контејнер. У исто време, у Пољској се наставља успешна турнеја Ансамбла Александров, а 17. новембра почиње традиционални филмски фестивал "Сателит над Варшавом".

Игор Мотивилов,