САД и Блиски Исток: запрљана репутација

15-11-2013 04:44:25 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Посебни односи између САД и Израела брзо се распадају. Амерички медији позивају на узбуну: Вашингтон и Тел-Авив који су раније деловали у истој запрези, не могу да дођу до јединственог мишљења о ситуацији у Сирији, нити о нуклеарном програму Ирана.

Осим тога, истичу посматрачи, ојачана су неслагања у редовима америчких Јевреја, који су се поделили на присталице и противнике веза са израелском владом десног центра. Мишљење неких аналитичара је сурово: САД су изгубиле позицију гаранта стабилности на Блиском Истоку.

Премијер Израела Бињамин Нетањјаху обећао је да ће спасити свет од лошег договора са Ираном. Тако у Тел-Авиву називају предлог Техерана о нуклеарном порграму, који је разматран крајем прошле недеље у Женеви. У суштини Нетањјаху је своје обећање испунио – шесторка са Ираном поново није успела да се договори. Али то није главно, већ то са каквим оптимизмом је очекивана ова рунда преговора у Вашингтону. У Женеву су чак послали Џона Керија, а окружење државног секретара је изражавало уверење: овог пута све ће успети.

Није успело. Исто као и у плановима САД и Израела поводом Сирије. Од самог почетка сиријског конфликта Тел-Авив није мазио светску јавност гласним изјавама: једноставно с времена на време наносио је авионски удар на неку војну базу и поново се повлачио. А САД, које су претиле Асаду страшним казнама, одједном су се предомислиле да бомбардују Дамаск – послушавши разумне предлоге Москве о предаји сиријског хемијског оружја под међународну контролу. Сасвим је могуће да су у Израелу овакав окрет очекивали, али ипак су изразили незадовољство.

Једном речи, у последње време се не види у дејстивма Вашингтона и Тел-Авива на Блиском Истоку некадашња једногласност. У САД већ пишу о томе да су амерички Јевреји у шоку: наводно, стратешки, културни и демографски оријентири који су више од пола века јачали односе између САД и Израела, руше се пред очима. Мада у самом Израелу сматрају да новинари (или ипак амерички Јевреји) претерано драматизују ситуацију. У крајњој линији, у то је уверен заменик главног уредника мрежног издања ИзРус Алеск Коган.

- Највероватније хладе се односи између администрације која влада у САД у датом тренутку и Израела. Односи измђеу државе Израел и америчког народа јачају сваке године. То је однос у суштини према једином савезнику на Блиском Истоку, држави која делује у оквиру морала прихватљивог у САД – имам у виду народни ниво. Аналитичари се код нас подсмевају, говоре да је однос Американаца према Бараку Обами гори него чак према Бињамину Нетањјахуу, и можда би он требало да проба да се кандидује за председника САД.

Посебан однос према Бараку Обами, како се испоставило, није само код Американаца, већ и већине Израелаца. Ипак, не ради се само о Обами. Скоро пола века америчка политка на Блиском Истоку се сводила на принцип и вук сит и козе на броју: тачније, не покварити односе са главним својим савезником и истовремено сачувати утицај на арапске земље, у крајњој линији на део њих. На крају тачке напетости у региону су се само множиле. Тако да сада видимо законити процес: углед САД на Блиском Истоку тежи ка нули, сматра политиколог, професор Високе школе економије Олег Матвејчев.

- Ситуација је постала толико напета, све противречности озбиљно су продубљене, постаје све штеже балансирати измђеу Арапа и Јевреја. Немогуће је седети на две столице – и са једне и са друге стране стално се појављују претензије. Проблем није само у томе што је Америка покварила односе са Израелом, она је покварила односе и са Саудијском Арабијом. Тако Вашингтон у принципу губи аутореите на Блиском Истоку као неки гарант стабилности, или гарант било чега.

Да, Америка тренутно нема среће са савезницима у Блискоисточном региону. Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати и Катар псоле свих игара и неиспуњених обећања поводом Сирије наљутили су се на Вашингтон. У самој Сирији и суседном Либану тешко да ће се у ближој будућности појавити топла осећања према „упоришту демократије“. Египат покушава да дође себи од низа преврата: амерички експерименти су Каиру изгледа досадили и власти почињу поново да гледају у страну Русије. Тако да се може претпоставити да се САД поводом односа са Израелом брину „превентивно“: Вашингтон никако не сме да се свађа са Тел-Авивом.

Игор Силецки,