У Европу без припреме: Украјина није испунила услове интеграције са ЕУ

15-11-2013 04:54:14 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Ванредно заседање Врховне Раде на којем је требало да парламентарци усвоје три основна евроинтеграциона закона завршило се без резултата. О детаљима од дописника Гласа Русије Јекатерине Иванове.

Своје услове за потписивање споразума о асоцијацији са ЕУ и формирање зоне слободне трговине са Украјином ЕУ је изнела одавно. Прва два од три основна пакета нацрта закона чинила су се сасвим прихватљива за украјинску страну. Реч је о нацрту закона о тужилаштву и о поправкама закона о изборима. Али чак њихово разматрање посланици Раде су одложили – пробивши последњи рок европских посматрача. Данас у Бриселу Пет Кокс и Александар Квасњевски предствљају извештај о делатности њихове мисије у Кијеву. Документ ће бити кључан приликом доношења одлуке о интеграцији Украјине у Европској унији.

Највећи број примеби био је везан за гласање о трећем пакету закона – о праву осуђених за кривична дела да одлазе на лечење у иностранство. То је мера изузетно либерална и неповољна, по мишљењу многих експерата, за све украјинске политичке снаге. Нацрт закона се везује за име најпознатије украјинске затворенице – бивег премијера Јулију Тимошенко. Ако су прво европски законодавци говорили само о њеном слању на лечње у Немачку, каснијих месеци је већ почело да се говори о могућности ослобађања Тимошенко. За председника Виктора Јануковича такав сценарио прети појавом јаког конкурента на предстојећим председничким изборима 2015. године. Са друге стране, актуална опозиција је припретила председнику импичментом у случају да осујети евроинтеграцију. Њој самој ослобађање Тимошенко такође не иде на руку: бивши премијер до данас има велику подршку и у стању је да одгурне у други план опозиционаре Арсенија Јацењука, Владимира Кличка и Олега Тјагњибока, који такође претендују на председничку фотељу.

Да ли ће питање Тимошенко бити кључно за доношење одлуке у ЕУ показаће заседање Савета министара иностраних послова које ће бити одржано у Бриселу у понедељак.

Споразум са ЕУ неће решити све економске проблеме земље, мада Виктору Јануковичу је сада посебно важно да добије подршку Запада. Украјина је одустала од куповине руског гаса и одуговлачи са исплатама Гаспрому. У писму председнику украјински бизнисмени су упозорили да је неопходно чувати добросуседске односе са Русијом, а Николај Азаров је назвао нормализацију односа са Русијом главним питањем украјинске спољне политике. Виктору Јануковичу остаје да се нада у наклоност Европе, која је спремна да зажмури на питање Тимошенко ради тога да интегрише Украјину.

Јекатерина Иванова,