Русија не говори са Египтом, већ са читавим арапским светом

16-11-2013 10:41:31 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Завршена је дводневна посета министара спољних послова и добране Русије Сергеја Лаврова и Сергеја Шојгуа Каиру. Они су са својим египатским колегама Набилом Фахимијем и Абделом Фаахом ас-Сисијем понаособ, као и у формату два плус два, размотрили развој билатералних односа, перспективе сарадње у различитим областима и ситуацију на међународној арени, између осталог у Сирији.

На основу резултата преговора Сергеј Лавров је истакао да је линијом спољнополитичких ресора достигнут принципијални договор да се убрза сазивање Међувладине комисије за трговинско-економску сарадњу, припреме предлози за систематски прилаз успостављању редовних размена у сфери образовања, науке, културе.

Приликом разматрања међународне проблематике ми смо дотакли ситуацију у Сирији и око ње, у Либији, другим земљама овог региона где се настављају дубоки процеси промена, чије последице за сада нису јасне. Имамо јединствен став са нашим египатским колегама у погледу тога да имамо заједничке претње. Договорили смо се да активизирамо антитерористичку сарадњу, укључујући обнову делатности радних група за борбу против тероризма. Осим тога, по подацима медија, у току састанака разматрана је могућност куповине руског оружја од стране Каира. Реч је о борбеним авионима, системима ПВО и противтенковским ракетама. Сума потенцијалног посла се процењује на 2 милијарде долара.

Резултате посете руских министраа за Глас Русије прокоментариосао је експерт за Исток Вјачеслав Матузов. Екпсерт је скренуо пажњу на изјаву министра спољних послова шеика Абдале Ал Нахјана који је у току посете двојице министра подвукао да већина монархија Персијског залива потпуно подржава курс који спроводи Каиро. Експерт изводи закључак да Русија на тај начин успоставља сарадњу не само са Египтом, већ и са читавим арапским светом. Упоредо са тим Матузов указује да је Москва заинтересована не за то да ослаби утицај САД или неке друге земље, већ за стабилан и самосталан Брлиски Исток.