Капетани економије против „Капетана Европе“

16-11-2013 11:05:45 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


„ЕУ: Напокон је и бизнис подигао глас и успротивио се“- наслов је уз коментар немачког часописа Wirtschafts Woche, који је посвећен управо објављеном апелу групе водећих предузетника Немачке, Велике Британије и Шведске о неопходности корените промене унутар ЕУ.

Према писањима немачког Die Welt, иницијатива колективног обраћања потиче из међународног аналитичког центра „Отворена Европа“, која има своје представништво у Лондону, Берлину и Бриселу. Писмо је објављено истовремено у разним новинским изадњима широм Европе. Обраћање су потписали веома еминентни пословни људи, као што је руководилац немачке фирме за производњу прехрамбених производа Dr. Oetker- Аугуст Еткер, шеф највећег шведског ланца модних радњи „H&M“, шеф надзорног савета британске авиокомпаније Eаsyjet Џон Бартон и читав низ других познатих пословних људи.

Немачки “ Frankfureter Allgemeine Zeitung” ово је обраћање објавио под насловом: „Седам захтева за Европу будућности“. Број житеља ЕУ данас представља једва нешто више од 7% укупног броја становника планете Земље, подсећају аутори писма, а ипак ЕУ производи више од 25% БНП планете и 50% укупне суме месечних социјалних давања се исплати на старом континенту. У оваквим условима одлучујући фактор који би требало да обезбеди благостање грађана Еропе, по њиховом мишљењу јесте обезбеђивање глобалне конкурентности европских предузећа.

Просефор Више економксе школе Иван Родионов не сматра ауторе писма представницима европског, великог бизниса:

- Обраћање овакве врсте је у принципу нормално. Ствара се утисак да има заиста много разних погледа и сви се ови аспекти размтрају. Али, јасно је и нешто друго- деловање влада европских држава не може да одговара ономе што хоће крупни бизнис. Јер управо од њега зависи садејство економије и друштва у целини.

То да интереси бизниса и политике нису толико супротсављени потврђују и речи руководиоца фракције социјалиста у Европском парламенту Ханеса Свободе из Аустрије:

- Координација нам је потребна. Али, при томе, државе морају бити повезане на такав начин, да они ипак не осете некакав диктат. А као друго, неопходно је социјално помирење. Људи морају да виде, да је броба против растуће незапослености и сирмаштва, у циљу смањења а не повећања разлика у платама.

Још један глас у корист отвореније и економски јаче Европе, вероватно није сувишан.

Олег Севергин,