Налазите се на страници > Почетна > Економија > Гиганти у свету камиона

Гиганти у свету камиона

17-11-2013 12:56:18 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


На коповима угља у Индији и другим земљама ускоро могу да се појаве рударски камиони произведени у Русији у уралском граду Чељабинску. Сада индијске компаније које ваде угаљ користе неколико сличних машина направљених у Белорусији. Али руке, чија је производња успостављена на Јужном Уралу, по низу техничких параметара превазилазе белоруску сабраћу.

Носивост ових монструма два пута је већа од њихове сопствене тежине. Висина једнака висини тропсратнице. Они могу да раде при температурним разликама од сто степени, истиче генерални директор компаније за производњу технике Александар Филатов.

- Русија је светски лидер по производњи угља, гвожђа, дијаманата и десетина видова других корисних минерала. Наши камиони су управо направљени за руднике.

Чак точак рударског камиона већи је од просечног људског раста,а тежак је као просечно лако возило. Како би се променио такав точак, потребна је специјална техника. Гигантски камион ће моћи да се попне на косине веће од 8 степени брзином до 40 километара на сат. А носиће при томе гвоздену руду тежине преко сто тона.

На најстрмије падине возило ће моћи да се попне захваљујући снажном мотору од преко 1000 коњских снага. При томе апетит за горивом је сасвим умерен. Истина, код такве технике трошак горива се не рачуна на сто километара, већ на сат рада, признаје возач рударског камиона Владимир Остроушко.

- Има разних случајева. Све зависи шта камион носи. Има лаких руда, тешких. У просеку за смену утрошак горива је 500-600 литара.

Радни дан камиона је 23 сата. А зими на мразу испод минус 50 мотор не гасе. И условима тешке експлоатације камиони раде годинама. Најважније је на време извести сервисирање.

Наравно, овакву громаду не можеш да одвезеш у сервис: скупо је. Зато директно у рудницима где ради неколико таквих машина, стално се налази стручњак компаније произвођача.

А приколица камиона величине пет пута седам метара не мора да се сервисира. Покриће приколице стабилно је не само на ударце, већ и трење, јер руде које се утоварају су тврде. Камион може да носи не само руду и угаљ, већ и лепљиве и сирове стене. Како уверавају стручњаци, ни један каменчић неће се залепити, а приколица неће зарђати. Када је врло хладно, приколаца се греје издувним гасовима.

Још једна особеност руског гигантског возила је мењач. Он је аутоматски. Два режима: економични и режим вуче.

У фабрици у Чељабинску за годину дана су склопили прву пробну партију од 7 гигантских камиона. Локални рудари су опробали возила у пракси у руднику и нису нашли недостатке. Како кажу у фабрици, сада овим монструмима престоји прави мушки посао не само на Уралу, већ и далеко ван његових предела.

Станислав Каљакин,