Светски циркуски идеал траже у Москви

17-11-2013 01:03:51 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Идол... Такав назив је добио Светски фестивал циркуске уметности који се отвара у Великом московском циркусу у улици Проспект Вернацког. Међу учесницима су представници 15 земаља Европе, Азије, Африке и Америке...

Идол је нови фестивал. Чиме ће се он разликовати од мноштва других, већ постојећих? На ово питање директор Циркуса на проспекту Вернацког, представник чувене руске династије дресера Едгар Запашни у интервјуу за Глас Русије одговара:

- Овај фестивал је конкурс најбољих артиста света које ће оцењивати независни жири, како би био максимално објективан. Први жири је професионални. Водећи импресарији и директори циркуса многих земаља света ће доћи код нас. Други је жири публике. Публика је добила могућност сама да бира своје победнике преко СМС гласања. И трећи жири су представници медија. Ако се нека тачка допадне свим жиријима, она ће бити проглашена идеалном. Фактички тако тражимо идеалну тачку.

Професионални жири ће уручити награду Идол – то је статуета циркуског гинмастичара, који стоји на једној руци – златна, сребрна или бронзана. награда представника међународних медија је направљена у виду Мањежа. А награда симпатија публике у виду гледалишта. Едвард Запашни наставља:

- Као и на сваком фестивалу који гледа у будућност, на нашем, надам се, такође ћемо открити нова имена. Зато смо позвали артисте који нису били примећени на другим међународним манифестацијама. Али неће моћи ни без мајстора у својству гостију. То је атракција са 14 суматранских тигрова под руководством Николаја Павленка. И један од најбољих, ако не најбољи, кловн Дејвид Ларибли, Италијан. то су артисти који су већ освојили све што се може освојити.

Али не само наступи ових звезда, добитника циркуског Оскара, могу да задиве публику, уверен је Едгар Запашни. На фестивалу у Москви ће бити приказане одличне тачке.

- Постоји тачка довезена из Кине која је просто невиђена. Три девојке се возе на три бицикла. На тим бициклима је специјална платформа на којој се налази још по једна девојка која својим ногама жонглира трећи низ девојака. Тачније то је огормна покретна пирамида која се зове Антипод на бициклу. Оваква тачка не постоји више нигде у свету. Такође оригинална је једина тачка у Русији са дресираним хрчцима Андреја Аверјушкина. Или кловновски трио из Шпаније. Много је новина.

Награђивање победника конкурса ће бити одржано 13. октобра, при томе сваки члан жирија има право да оснује своју сопствену специјалну награду. Осим тога, директори циркуса могу да понуде артистима који су им се допали уговоре, а директори престижних фестивала да их позову да наступе на њима...

Наталија Викторова,