Наштампано оружје почиње да се тиражира

17-11-2013 01:15:47 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Тродимензионални принтери уводе се у наоружање. На уређају који ради са металним прашковима први пут је наштампан прави пиштољ.

Скептици се плаше да сличне технологије могу да доведу до неконтролисаног ширења ватреног оружја. Други експерти сматрају да је наштампани пиштољ рекламни корак америчке фирме Солид Концептс, а 3Д принтер ће се примењивати у првом реду у сфери космичких технологија.

Прототип првог наштампаног металног пиштоља био је легендарни колт калибра 45, који је 1911. године разрадио Џон Браунинг. Модел М1911 до данас примењује морнарица и специјалци САД. Сви делови пиштоља, чак и цев са жљебовима, направљени су од прашка нерђајућег челика и легуре никла путем такозваног ласерског споја. На пробама наштампани пиштољ је показао високу прецизност паљбе.

Поставља се питање ко може да се заинтересује за нов начин производње оружја? Одмах треба прецизирати да тродимензионални принтер који може да штампа металне предмете велики је, скуп и сложен уређај. Осим тога, амерички грађани који поштују закон много једноставније и брже могу да купе готово оружје у специјализованим продавницама, каже главни уредник лист Калибар Александар Кудрјашов.

- У САД једини део који који подлеже промету јесте оквир оружја. За пиштољ је то његов оквир. Све остало је ограничено у промету. Тачније можете да наручите и потшом ћете добити све делове оружја било које фирме. Проблем је само у оквиру. Али самостална израда оквира у САД такође није кршење закона. Зато се продају оквири завршени на 80%. Колико је занимљиво све то заказивати на штампачу?

За лица која имају проблеме са законом израда оружја на 3Д принтеру такође не делује као најбоље решење, сматра војни аналитичар Александар Холц. Експерти сматрају да наштампано ватрено оружје неће изазвати раст криминала. Стручњаци повлаче паралеле са пластичним пиштољем Либерејтор. Пре пола године његови пробни цртежи су се појавили у општем доступу на Интернету. То је изазвало забринутост скептика. Али до данас није фиксирано ни једно кривично дело које би било извршено помоћу Либерејтора.

Саоштења о наштампаном колту су пре маркетиншки корак тексашке фирме. На свом сајту она нуди да за 5 дана изради на тродимензионалном штампачу било који део оружја.

Истовремено експерти су уверени да конкурецнија између традционалних произвођача и фирми које раде с 3Д принтерима само ће се увећавати. Штампа предмета од пластике и метала брзо увећава обиме. Посебно у авионској индустрији и електроници.

Када се габарити 3Д принтера смање, они ће моћи да се користе за освајање других планета, претпоставља Валериј Солдатов, експерт за ласерске технологије. На пример, ови уређаји моћи ће да одштампају различиту опрему за насељавање на Марсу.

Борис Павлишчев,