Које речи знају Европљани

17-11-2013 01:38:27 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Русија ће представити највећу екпозицију од свих земаља учесница на Међународном сајму књига Библиотека-педагогија која се отвара 14. новембра у Братислави.

Представник Руског савеза књижара Нели Петкова говорила је о томе шта очекује на руском штанду љубитеље и познаваоце руског језика.

- Русија традиционално долази на Братиславску смотру. Али ове године намеравамо да зачудимо посетиоце разноврсношћу књижне продукције и програмом учешћа. На релативно малој површини од 70 квадратих метара налазе се лепи албуми, документарна, војна литература, књиге о историји авијације, које издаје издавачка кућа Руски витезови. Школску литературу ће представити издавачка кућа Златоуст, специјализована за уџбенике за странце који уче руски. На штандовима издавачке куће Владос и АСТ-Прес приказујемо нове речнике, како за лингвисте, тако и за оне који се једноставно занимају за порекло руских речи, историју језика. И, наравно, на нашим штандовима биће смештен широк спектар савремене руске литературе од Олма медиа груп и Ексмо. То су књиге таквих угледних писаца, добитника разних награда, као што је Дмитриј Биков, Михаил Велер. Овде ће бити и популарни руски крими-романи, женски романи, као и солидна историјска и документарна дела издавачке куће Вече.

Са песником, преводиоцем номинованим за многе европске награде, Максимом Амелином, моћи ће да се разговара не само у салама изложбеног комплекса INXEVA EXPO, где ће показати своју књижну продукцију издавачи из 20 земаља, већ и на универзитетима Ћирила и Методија у Трнави и Коменског у Братислави. Дечију њкижевност у занимљивој форми ће представити Словацима Валентин Постников, један од аутора чувене едиције Доживљаји Карандаша и Самоделкина. Са њом су европљани почели да се упознају још за време СССР. На изложби и у гимназији Футурум у Тренчину писац ће изаћи пред читаоце са својом незаобилазном лутком Карандаша. Он ће такође организовати конкурс дечијег цртежа, показаће цртене филмове снимљене по његовим књигама.

Нели обећава:

- Ми ћемо одржати квиз Говорим руски. Учесницима ће бити понуђено да се сете руских речи. Ко их више навде, он ће добити наше награде. Позивамо чак посетиоце који не говоре руски. Европљани понекад не размиштају да пасивно знају много руских речи. Да не говорим о чувеном „спутњику“, али знају речи Кремљ, Каћуша. И што је сасвим необично, реч „бабушка“, „дача“. А ми ћемо их научити у току квиза руским изразима Добар дан, Хвала, Здраво. То ће бити наш мали допринос популаризацији руског у иностранству. Између осталог, по традицији све књиге (а њих је на експозицији више од 500), после затварања изложбе ће бити предате на поклон библиотекама Словачке.