Човек неуротичног склопа - Ли Харви Освалд

17-11-2013 03:11:56 | | Глас Русије, фото: en.wikipedia.org/ vostok.rs |


Ли Харви Освалд је био убица усамљеник, а покушаји да се он представи као агент Ције или КГБ су пропаганда, уверен је пуковник КГБ у пензији Олег Нечипоренко. 1963. године, два месеца пре убиства Џона Кенедија, он се састајао са Лијем Харвијем Освалдом у Мексику, у амбасади је разговарао са Американцем који је поново хтео да оде у СССР.

О војим утисцима од тог разговора и о томе зашто са Освалдом нису хтеле да сарађују специјалне службе, он је говорио у ексклузивном интервјуу за Глас Русије.

Олег Максимович, Ви сте написали књигу о убиству председника Кенедија, забавили сте се случајем Лија Харвија Освалда и лично сте се састали са њим у Мексику 1963. године. Шта можете да кажете о том човеку? Можете ли да осликате његов психолошки портрет и да пренесете своје утиске од сусрета са њим?

- Моји утисци њега, када сам разговарао са њим и наредног дана, када сам га видео како разговара са мојим друговима, и утисци које смо разменили пошто је отишао, сви они су се сводили на то да је то неуротичан човек, склон, можда, хистеричним појавама. За време разговора дрхтале су му руке. Осећало се да га преплављује неко узбуђење. Истовремено он се налазио у депресивном стању. Али што се тиче његове психичке адекватности, она није изазивала код нас сумње. Он је говорио разумно, разговор је био логичан, можда понекад са невезаним упадицама. Материјале оперативног досијеа Комитета државне безбедности који је био отворен после његовог доласка у Совјетски Савез проучио сам у Минску (од 1959. до 1962. године Освалд је живео у Минску). Према материјалима овог досијеа њега је одликовала упорност у постизању неког циља. Када су се пред њим појављивале неке неочекиване препреке, он је врло упорно радио на њиховом превладавању. Узимајући у озбир његове поступке, треба подвући да је он могао да се мобилише у извесним тренуцима и да се напрегне ради испуњења неког задатка који је сам себи поставио.

Ли Харви Освалд је има контакте са Цијом и КГБ. Али специјалне службе су решиле да га не користе у своје сврхе. Шта мислите зашто?

- Он није деловао за њих као достојан кандидат за коришћење у појединим акцијама и успостављање било какве сарадње са њим. У време боравка у Совјетском Савезу налазио се под капом Комитета државне безбедности у Москви. А затим је све време његовог боравка у Минску њега посматрао Комитет државен безбедности Белоруске ССР. Али на крају оперативног контакта није било. Што се тиче америчких специјалних служби, у разно време он се налазио у видокругу Ције, као и ФБР. Тим пре што се то дешавало после повратка из Совјетског Савеза. Када он још није служио у морнаричкој пешадији, био јеу видокругу специјалних служби ратног ваздухопловства и ратне морнарице САД. На крају, и једни и други су сумњали да он сарађује са другом страном. То је одиграло кључну улогу у томе што није био стављен на списак лица које треба разматрати као потенцијално опасне за време посете председника Даласу. Могли су да га држе на црном списку осумњичених за шпијунажу. То је детаљ који треба имати у виду када је реч о томе да специјалне службе из немара или из других разлога нису спречиле његова дејства за време посете председника. А после његове смрти специјалне службе тада конфронтираних страна искористиле су његово име и поступак који је извршио у Даласу усвојим међусобним пропагандим акцијама. Појавили су се свакакви материјали који су говорили да су специјалне службе једне од страна умешале прсте у оно што је он урадио у Даласу. Али било какви убедљиви аргументи нису навођени. Једноставно типични поступак сиве и црне пропаганде.


КАТЕГОРИЈЕ