Присталице зближавања с ЕУ прете Јануковичу новим мајданом

18-11-2013 08:46:21 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/thisisbossi/cc-by-sa/ vosto |


Напетост око перспектива зближавања Кијева с ЕУ расте. Јанукович и Странка региона краду нашу будућност. Једина шанса је да се то онемогући излазак људи на улице. Такво саопштење на својој страни на Фејсбуку је оставио бивши шеф МУП-а Украјине Јуриј Луценко. Политичар је саопштио да је за 24. новембар заказана протестна акција, чије детаље је он размотрио с лидерима опозиције – Арсенијем Јацењуком, Виталијем Кличко и Олегом Тјагнибоком. Повод за такве изјаве је постала пропаст покушаја да се усвоји закон, који би омогућио Јулији Тимошенко да оде ради лечења у Немачку. Њено ослобођење је Брисел поменуо као један од услова потписивања уговора о удруживању Украјине и ЕУ. Оно би морало да се одржи на самиту Источног партнерства крајем овог месеца. Међутим, данас практично нико не верује да ће до тога доћи. Коментар директора Центра комплексних европских и међународних истраживања ВШЕ Тимофеја Бордачева.

- Вероватноћа тога да ће ЕУ одгодити потписивање споразума је већа од 50 одсто, јер је ЕУ после конфликта Русије и Украјине у августу-септембру ове године осетила да је победник. У ЕУ су сувише сигурни да Украјина није оставила себи избор. Зато је политички притисак у корист вансудског решења у предмету Јулије Тимошенко повећан, Европљани су се сувише поуздали у то. Није искључено да ће морати да одустану од потписивања споразума о удруживању.

Одгађање удруживања с ЕУ одговара многима у Украјини. Рецимо, ове недеље се група предузиматеља обратила Виктору Јануковичу са молбом да се одгоди потписивање уговора барем за годину дана. Огласио ју је бизнисмен Валентин Ландик. Према његовим речима, споразум о удруживању с ЕУ ограничава извоз у земље Царинског савеза, те може да учини украјинске производе неконкурентним. Касније га је подржао премијер Николај Азаров.

- Желим да сви знају: нама нико није предложио, неће ни предложити накнаду за губитак овог тржишта. Немамо право да допустимо да се затворе наша предузећа, те да људи остану без зараде и пензије. Смањење прихода наших грађана увлачи Украјину у зачарани круг: мање прихода – мања потражња за робом. То је тешки ударац за украјинску економију, то питање не спада у она, која се могу одгодити све до бољих времена.

Москва је више пута упозоравала да ће у случају зближавања Украјине и ЕУ бенефицирани режим приступа украјинске робе руском тржишту бити обустављен. У Кијеву су свесни да би то могло да води економском колапсу и социјалним потресима. Истовремено прикључење евроазијском интеграционом пројекту било би веома уносно за економију републике. Међутим, Кијев није спреман да се одлучи за такав корак, - сматра експерт Института међународних истраживања МГИМО Леонид Гусев.

- Неки споразуми ће бити потписани. Иначе, они су већ потписани. Украјина је увек изјављивала да је спремна да сарађује у складу са формулом 3 + 1: три земље Царинског савеза и посебно Украјина. Или, рецимо, Кијев је спреман да постане посматрач или удружена чланица Царинског савеза. Међутим, такве изјаве Украјинци дају специјално да би сачували слободу акција. Дакле, изгледа да ће трајати својеврсно балансирање између РФ и ЕУ, иначе Запада.

Што се тиче опозиције, према речима потпредседника Центра моделирања стратешког развоја Григорија Трофимчука, протестне акције ће они организовати у сваком случају. Међутим, оне неће постати нови Мајдан. Што се тиче ослобођења Јулије Тимошенко, нису сви опозиционери заинтересовани за њега.

- Тимошенко у затвору је много боља за опозиционере, него слободна Тимошенко. Реч је о томе да сами лидери опозиције, пре свега потенцијални кандидат за председника Виталиј Кличко, имају шансу све док је Тимошенко у затвору. У другом случају читав програм опозиције може да буде срушен, јер Тимошенко неће остати ван протестних акција.

Кијев има шансу да потпише Споразум о удруживању с ЕУ ове године, према речима представника Европарламента Александра Квасњевског. Питање ће бити решено позитивно, ако се закон, који дозвољава ослобођење Јулије Тимошенко, буде усвојен пре 19. новембра. У противном случају за наредне најмање две године се на удруживање може заборавити.

Артем Кобзев,

.