Русија враћа положаје у сфери ВТС

18-11-2013 08:55:09 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Ова недеља је изузетна у смислу спољнополитичке активности Москве. Званична посета председника Владимира Путина Вијетнаму почела је 12. новембра. Говорећи о резултатима билатералних преговора, руски лидер је између осталог саопштио да Москва намерава да прошири номенклатуру испорука савремених производа за вијетнамску армију.

Вијетнам је данас један од најважнијих партнера у области ВТС. Фактички земља већ спада у тројку водећих купаца руског наоружања и борне технике.

Русија испоручује Вијетнаму ракетне чамце Муња, фрегате Гепард, опскрбљене противобродским комплексима. Обалска одбрана земље је појачана мобилним уређајима ракетног комплекса Бастион. Вијетнам такође купује ловачке авионе Су-30 и МК2. У најкрупније уговоре спада изградња за Ратну морнарицу Вијетнама 6 дизелних подморница, опскрбљених крстарећим ракетама Club S. 1990-их година је Вијетнам купио руске комплексе ПВО С-300, али ограничен број. Очигледно је да Ханој намерава да повећа снагу своје ПВО. Најзад, у Вијетнаму има огроман број совјетске технике, коју је потребно модернизовати. Зато се у перспективи обим руско-вијтнамске ВТС процењује у десетине милијарди долара. У отвореним информативним изворима пише да су Москва и Ханој постигли принципијелни договор да ће се до краја идуће године у Камрањи вршити сервисирање Ратне морнарице РФ. Оно ће обухватити стручњаке, пловеће радионице за ремонт и све друго.

Резултати посете Вијетнаму делегације на челу са Владимиром Путиним се уклапају у логику развоја односа између Русије и Вијетнама, док преговори шефова руског МСП и Министарства одбране с њиховим египатским колегама у формату 2 + 2 стручњаци називају продором. Буквално уочи доласка у Каиро Сергеја Лаврова и Сергеја Шојгуа је заменик шефа МСП Египта Набил Фахми изјавио ТВ каналу RT да влада земље разматра могућност куповина новог руског наоружања. То је било 12. новембра. Већ 13. новембра су руководиоци дипломатских и одбрамбених ресора обе земље водили преговоре о томе. И Сергеј Лавров, и Сергеј Шојгу су назвали преговоре веома успешним.

Египат је био један од главних партнера Совјетског Савеза, који је много учинио ради учвршћења одбамбене способности Арапске Републике. Својевремено се тамо испоручивало совјетско наоружање у огромним количинама. И Гамал Абдел Насер (председник АРЕ од 1954.до 1970. године) се третирао као један од блиских сарадника СССР-а на Блиском Истоку. Међутим, Анвар Садат, који је дошао после Насера, определио се за зближавање са САД-ом, те је Совјетски Савез изгубио положаје у Египту.

Данашња посета руских министара Каиру је веома важна, јер ствара предуслове за обнављање војних и војно-техничких веза са Египтом. Мада конкретни резултати одржаних преговора нису познати, Египат, према мишлењу експерата, интересују руски системи ПВО, борни авиони Су и МиГ, хеликоптери, ракетни чамци. Према различитим подацима, реч је о испорукама руског оружја у износу од 1 до 4 милијарде долара. При томе постоје информације да Саудијска Аарабија може да преузме плаћање знатног дела уговора.

То би било веома умесно, сматра главни уредник часописа Национална одбрана Игор Коротченко, јер је Русија давно променила своју концепцију ВТС.

- Египат је данас земља ограничених финансијских ресурса. Очигледно, део испорука може да се пружи на кредит. Важно је да се кредити на време врате уз реалне тржишне камате. Идеолошких испороука оружја више неће бити.

Русија прилази питањима трговине оружјем прагматички. Данас бесплатне испоруке оружја се остварују само земљама ОДКБ да би се учврстио њихов потенцијал у вези са евентуалном експанзијом исламског екстремизма из Авганистана. Сви други морају да плате, ту нема ништа лично.

Никита Сорокин,