Московски Антидопинг центар може да остане без лиценце

18-11-2013 12:15:41 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Површном и нимало прорађеном одлуком назвали су руски спортски експерти могућност лишавања московског Антитопинг центра акредитације Светске антидопинг агенције. Препоруку да се московском бироу одузме акредитација дао је шеф дисциплинског комитета ове међународне организације Дик Паунд са ознаком „због недовољне поузданости“. Ипак руски експерти су уверени да је ствар сасвим у другом – у Олимпијади у Сочију која се ближи.

Московски антидопинг центар био је отворен у августу ове године. Пре никаквих примедби од стране Светске антидопинг агенције није било. Његово затварање негативно ће се одразити на спровођење антидопинг истраживања не само у нашој земљи, већ у читавом свету. Такво уверење у интервјуу за радиокомпанију Глас Русије изразо је генерални директор Федерације уметничког клизања, члан извршног комитета Олимпијског комитета РФ Валентин Писејев.

- Наша антидопинг служба је увек радила оперативно и висококвалификовано. Зато предлог да се она лиши акредитације у најмању руку изазива чуђење. Тај слућај треба истражити. Али Дик Паунд је познат по својим непромишљеним одлукама, тако да је актуални предлог просто наставак његових дејстава. Уверен сам да пре свега треба све испитати пре него што се упуте тако озбиљне оптужбе на рачун наше антидопинг службе.

Заиста Дик Паунд, бивши шеф Светске антидопинг агенције, већ више пута је нападао и критикоао руске атидопинг лабораторије и компаније, уверавајући да оне вешто намештају и фалсификују податке. Али ако раније његове оптужбе нису имале озбиљне последице, овог пута све је много сложеније. Ако московски центар изгуби акредитацију, он ће се лишити могућности да проверава допинг-пробе за време зимских Игара-2014. Олимпијада у Сочију, ево шта не даје мира Светској антидопинг агенцији, уверна је заслужни мајстор спорта, лака атлетичарка Јоланда Чен.

- Потпуно сам уверена да наша антидопинг агенција ради исто тако као и Светска агенција или агенције других земља. То се све дешава од зависти. Ми се добро припремамо за Олимпијаду у Сочију 2014. године, а зато управо уочи ових Игара од наше лабораторије треба одузети лиценцу. Тако они желе да не допусте руским спортистима да наступе на домаћој Олимпијади боље од других.

Истина, Дик Паунд је подвукао да предлог агенције носи само карактер препоруке, а председник Светске антидопинг агенције ће решити да ли да лиши московски биро лиценце. Директор Светска антидопинг агенције Џон Фејхи који напушта дужност за сада је само изјавио да ово питање захтева решавање. Ипак временске оквире није прецизирао.

Председник Федерације карлинга Русије Дмитриј Свишчев је уверен да московски антидопинг биро тешко да ће изгубити лиценцу. Друга је ствар што ускоро могу да се промене стандарди антидопинг лабораторија. Нови кодекс Светске антидопинг агенције ступа на снагу 2015. године.

Милена Фаустова,