ЕУ изразила задовољство мирним карактером локалних избора на Косову

18-11-2013 03:20:43 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Европска унија изразила је задовољство због мирног карактера поновљених локалних избора, који су одржани у недељу на Косову. Ово је изјавила Кетрин Ештон, европска комесарка за спољну политику и безбедност.

„Задовољни смо мирним карактером протеклих избора у Косовској Митровици. То је врло важна етапа на путу Србије и Косова у ЕУ, нагласила је Ештон.

Претходно су у недељу одржани поновљени избори на три излазна места у Косовској Митровици признати као валидни. Излазност је износила 22,38 процената укупног броја бирача.

Претхдони покушај организовања избора од 3. новембра био је осујећен на неколико изборних места, која су напали људи под маскама и уништили бирачке листиће. Генерални секретар УН Бан Ки Мун, као и представниици ЕУ осудили су напад на бирачка места и захтевали истрагу инцидената.

Одржавање избора у покрајини спада у једну од главних тачака Бриселског споразума између Београда и Приштине, које су две стране потписале 19. априла ове године уз посредовање ЕУ. Пуноправни локални избори на Косову требало је да уведу српску мањину од 50.000 људи, која живи на северу Косова, у правни оквир "самопроглашене републике" и да тако пруже њиховим представницима "могућност" да информишу светску заједницу о катастрофалном положају Срба у покрајини.

Раније је објављено да је други круг локалних избора у самопроглашеној републици заказан за 1. децембар ове године.