САД-Европа: неколико сати срамоте у бундестагу вреди зоне слободне трговине са Европом

18-11-2013 03:40:02 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/openDemocracy/cc-by-sa 3.0/ |


У немачком бундестагу одвија се специјално заседање по питању шпијунаже АНБ САД у Немачкој и прислушкивања телефона канцелара Ангеле Меркел. Сумњи у то да главном савезнику Берлина предстоји јавна велика грдња нема: социјал-демократе, леви и зелени у парламенту имају више од 300 места. Американце они никада нису претерано штедели. Уочи заседања у немачкој штампи чак су се појављивала саопштења о томе да америчке дипломате умешане у праћење фрау канцелара могу бити протерани из Немачке.

У пракси то тешко да ће се десити. Пикантност догађаја је у томе што у парламентарно спаљивање АНБ ће се десити када у Немачкој, после избора 22. септембра, још није чак ни формирана влада. Коалиција Меркел ХДС/ХСС није сакупила апсолутну већину. Очигледно кажњавање Американаца ће се ограничити парламентарним говорима. И у Европи, и у САД кабинети који не желе да кваре односе са партнерима, често дају посланицима могућност да се издувају. То помаже да се ублажи негодовање јавности и истовремено да се не чине никакви кардинални нежељени кораци.

Берлин је праћење од стране америчких партнера наравно избацило из такта. Али та резигнација се пре односи на администрацију Обаме, а не на САД у целини. Немце односи са САД превише брину да би их кидали на захтев левичара. У првом реду реч је о економској компоненти: тек прошле недеље у Бриселу су обновљени преговори са САД о формирању зоне слободне трговине. Стране, како саоштавају европски медији, достигле су озбиљан прогрес.

Како прогрес не би био омрачен ситницама шпијунаже, у Берлин се спрема да долети државни секретар САД Џон Кери. А претња да преговори могу да буду прикочени постоји. Сам Кери је ставио до знања да га такође више брине управо слободна трговина, а он је спреман да поразговара са европљанима и о праћењу АНБ.

- Овај споразум ће имати дубоке позитивне последице за наше народе, помоћи ће да се отворе милиони нових радних места. Овај споразум треба склопити што је могуће пре. Али достигнућа у тој области, наравно, не треба да померају у други план законита питања о делатности АНБ. Ко што сам већ рекао, ми смо спремни да саслушамо своје савезнике.

Заиста, таквим озбиљним стварима као што је формирање највеће на планети зоне слободне трговине не разбацују се. На удео САД и ЕУ у без ове зоне отпада више од половине светске трговине. Према оценама статистичке управе ЕУ, свакодневни обим трговине САД и ЕУ износи две милијарде евра. Приликом укидања трговинских баријера ЕУ може да увећа извоз у САД за још 160 милијарди евра, а САД за 140 милијарди евра. За Европу и САД, које још нису превладале последице финансијске кризе 2008. године, то је мал те не универзални лек од економских невоља.

Управо рачунајући на популризацију зоне слободне трговине Барак Обама шаље у Европу Керија. Обама, поред свега осталог, нада се да ће му то дозволити у буквалном смислу да спасе други мадат. Почетком недеље Обамин рејтинг је пао до 39%.

Андреј Федјашин,