Ми-17 за Авганистан или о борби добра са здравим разумом

18-11-2013 04:11:12 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Војни ресор САД донео је одлуку о одустајању од куповине наредне туре руских хеликоптера Ми-17В-5 у оквиру програма опремања оружаних снага Авганистана. Лоби америчке војне индустрије у комбинацији са одређеним захлађењем односа између Вашингтона и Москве доводе у питање сарадњу две земље у авганистанској проблематици.

Хеликоптер за планине и пустиње...

Први уговор за испоруку Ми-17 за Авганистан за рачун САД био је склопљен у мају 2011. године. Он је обухватао споразум о куповини 21 хеликоптера Ми-17В-5 у вредности 375,05 милиона долара и опцију за још 12 летелица, која је касније реализована. 17. јуна ове године војни ресор САД склопио је споразум о куповини 30 Ми-17, као и о испоруци резервних делова за ове летелице и њихов сервис. Вредност овог уговора износила је 572,2 милиона долара. Пентагон је намеравао да на ову количину дода још 15 летелица, међутим противници аранжмана у Конгресу приморали су војску да попусти – привремено или дефинитивно – тренутно није јасно. О сторнирању аранжмана јавио је Associated Press, позивајући се на сенатора Републиканске партије Џона Корнина, једног од главних противника аранжмана.

Разлози, који мотивишу америчке политичаре да се боре против овог уговора такође нису јасни, као и разлози, који су натерали америчке војне кругове да се сложе са њим.

Ми-17 – извозна варијанта која се континуирано развија на бази Ми-8,- познат је у Авганистану од почетка 70.-тих година. Хеликоптере овог типа Совјетски Савез је је испоручивао још у времена краља Мохамеда Захира. Касније, Ми-8 је био основни хеликоптер Оружаних снага Авганистана. Њихово коришћење је настављено и након распада СССР и пада владе Наџибулаха. У суштини то је једини хеликоптер, којим су овладали већ неколико генерација авганистанских пилота и техничара. Ова околност, у комбинацији са одличном прилагођеношћу Ми-17 за коришћење у авганистанским условима, учинили су да избор ове летелице у модернизованој варијанти буде абсолуптно природан. У контексту повлачења снага САД и савезника из земље, обим трошкова за нароужавање и припрему авганистанске националне армије током задњих година био је у сталном порасту.

... и његови опоненти

САД су једна од водећих светских хеликоптерских држава и наравно да америчке компаније немају намеру да пропусте могућност зараде. Супростављање споразуму са Русијом постојало је још у фази припреме првог уговора, и касније, сходно погоршању односа између Русије и САД. Они су постали уочљивији у процесу пораста буџетских проблема у САД.

У августу, у САД је покренут кривични поступак у вези куповине хеликоптера Ми-17 од Рособоронекспорта. Пентагон је оптужен да купује технику од руског специјалног извозника по превисоким ценама.

У јавним гласилима се истиче, да су сенатори, који су упутили шефу Пентагона Чаку Хејгелу отворено писмо са захтевом да се поништи одлука о куповини Ми-17, - можда и материјално заинтересовани у прекиду аранжмана. Познато је, да основни играчи америчке војне индустрије, међу којима су Sikorsky и Boeing, троше велика средства за лобистичку активност.

Тренутно није јасно, да ли је то дефинитивна одлука. И да ли је она уопште донета. Могуће је да Џон Корнин само приказује своје жеље као већ остварене. Очигледно да Пентагон не види смисао у опремању Оружаних снага Авганистана америчким хеликоптерима. Ради се само о томе, где и које ће совјетске – руске летелице бити купљене: да ли ће то бити нови руски Ми-17, или, рецимо, већ коришћени хеликоптери, којима располажу ваздухопловне снаге бивших земаља Варшавског уговора, данашњих савезника САД у НАТО-у, на којима је извршен ремонт и који су опремљени уз учешће америчких компанија.

Илија Крамник,