«Бејдоу» лансира Кину у редове великих војних сила

18-11-2013 04:13:24 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Навигациони систем Бејдоу омогућава кинеској армији повећање сигурности и ефикасности управљања. То је протеклог уторка први пут оглашено у званичним каналима са позивањем на Главну станицу сателитске навигације и позиционирања Генералштаба Народноослободилачке војске Кине.

Информација се појавила по завршетку пленума ЦК КПК. Коинциденција није случајна. У завршном комиуникеју пленума, изнеет је предлог да се више пажње издваја питањима усавршавања и модернизацији одбране. У документу је наглашено, да ће се КПК борити са препрекама, које ометају развој националне одбране и армије.

Очигледно, да је навигационом систему Бејдоу издвојена посебна улога у остваривању ове стратегије. У овом плану предстоји још доста да се уради, сматра директор Центра друштвено-политичких истраживања Владимир Јевсејев.

- Овај систем треба да функционише на нивоу вода, а не пука. Тренутно се ради о управљању војним формацијама, али то није довољно. Основни циљ овог система није само у управљању на нивоу војних јединица, него и у одређивању локације мобилних ракетних система и подморница. То је примарни циљ.

Сада је Бејдоу способан да пружи низ услуга у области навигације већини земаља Азије, тврде његови аутори. Крајем прошле године Кина је три године пре најављеног рока понудила своје навигаторе Бејдоу корисницима у земљама регије. То је конкуренција америчком GPS, сматра експерт Академије геополитичких проблема Константин Сивков.

- Осим тога, Кина је понудила овај систем земљама Азије рачунајући да ће оне бити њен савезник, тада не би било потребе да се искључује систем у условима више силе. То је технологија, која Кини пружа прилику да уз себе веже наведене земље. Исто, као што раде САД.

Да не би били у зависности од једне државе, обично се користе више система навигације, истакао је Владимир Евсејев. Из тог разлога са азијског тржишта Бејдоу неће бити потиснут, рецимо од стране америчког GPS:

- Претпостављам, да азијске земље неће користити само кинески, него и друге системе, што ће им омогућити да искључе могућност искључивања из система навигације, рецимо у случају сукоба са Кином. Мислим да ће Бејдоу бити систем дубплирања. Азијске земље у исто време не желе да потпуно зависе од САД, јер и САД такође могу да их искључе из система.

Кина је стекла ново обележје велике државе. До 2020. године њен систем сателитске навигације Бејдоу постаће глобалан. То су потврдила званична јавна гласила, и на тај начин акцентирали амбиције овог пројекта.

Владимир Фјодоров,