Украјински бизнис тражи излаз

19-11-2013 10:50:51 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |


Украјински бизнис тражи закон у Русији. Неки бизнисмени озбиљно размишљају о томе да се преселе. Они се плаше не чак ни губитака, већ потпуног краха после потписивања споразума о асоцираном чланству Украјине са ЕУ. Оно може да се деси већ крајем новембра. Али део бизнисмена се нада да ће одлука бити одложена.

Самит Источно партнерство се ближи. Управо на његовим маргинама може да се деси потписивање споразума између Украјине и ЕУ. Оно, по мишљењу аналитичара, може да нанесе такав удар економији земље од којег неће моћи да се опораве сва предузећа. Зато бизнисмени покушавају да се закаче чак за најмање вероватну могућност и да остану на површини.

Спас би могли да буду, на пример, повољни трговински услови на територији ЗНД. Али то противречи међународном законодавству, сматра председник комитета Државне думе за економску политику и бизнис Јевгениј Фјодоров.

- Ако постоји режим односа са државом, онда сви бизнисмени који се налазе у било којој од ових држава подлежу раду по том режиму. Не може бити тако да имамо са Украјином царинску границу са одговарајућим механизмом – квотама, царинским таксама и слично – а нека посебна компанија да има посебан режим.

У асоцијацији са Европом Украјина ће се суочити са строжим правилима извоза робе на територију земаља које улазе у Царински савез. Ако су пре тога произвођачи из Украјине успешно реализовали своју продукцију, на пример у Русији, сада ће морати да преживљавају на европским тржиштима. Коментар председника Асоцијације испоручилаца Царинског савеза Олег Ногински:

- Због обећања Русије да ће у случају потписивања Споразума о асоцијацији бити уведене исте таксе за украјинску продукцију као за европску робу, многи украјински произвођачи неће бити конкуретни на руском тржишту. А поводом усвајања европских директива од стране Украјине за унутрашњу примену они такође могу да се нађу ван конкуренције и на украјинском, домаћем тржишту.

Како би се довела производња до европских стандарда, украјински бизнисмени морају да уложе огромне инвестиције. Али тешко да ће Европа давати новац за то. Много повољније је добијати од Украјине сировину и испоручивати је производњама које већ раде. По мишљењу Јевгенија Фјодорова, у случају да буде потписан Споразум, украјински бизнис фактички неће имати шансе да преживи.

- Предузећа у Украјини ће се поделити на два типа: једна ће бити европски бизнисмени са украјинским пасошима, који ће у Украјини имати незначајну производњу. Други предузимачи који ће бити једностано искључени из бизниса, тачније предузећа ће престати да имају пласман, она ће бити приморана да се затварају одлуком државе.

Сада бизнисмени Украјине покушавају на све начине да одложе потписивање документа. Део њих се обратио са таквим предлогом председнику Виктору Јануковичу. Индустријалци би могли да искористе ову паузу како би изнели капитал ван Украјине, размишља Јевгениј Фјодоров.

- Ако украјински бизнисмени дођу на територију Русије и овде отворе производњу која ће радити по руским законима, чак ако за ову производњу позову раднике из Украјине, они ће бити потпуно руски бизнисмени и радиће у истим условима као и други бизнисмени у Русији. Таква варијатна може да се разматра.

Најперспективнија сарадња може да буде у таквим гранама као што су високе технологије, нуклеарна енергетика и машиноградња. По речима Фјодорова, у Русији је огроман број ниша у којима украјински бизнисмени могу да нађу место за своја предузећа пропорционално свом исксутву, технологијама и сарадницима које ће довести из Украјине.

Кира Калињина,