Филипини после катастрофе: трострука снага Хајана

19-11-2013 01:44:15 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Ураган Хајан (на кинеском бурница), који је протеклог петка задесио Филипине, признат је најјачим у историји тајфуном. Највише је пострадао град Таклобан у провинцији Лејте. Он је потпуно уништен. Град са 220 хиљада становника је задесио хаос.

У срушеним радњама владају мародери, људи се боре за воду и храну. Хуманитарна помоћ није довољна. У четвртак је на Филипине стигло 2 авиона руског МВС са 65 тона хуманитарне робе. Обећали су да ће помоћи земље ЕУ, САД и Аустралија.

Видеоснимци пружају слику апокалипсе. На позадини ветра, који и сада скида кровове, људи плачу, јер су за трен ока изгубили најближе. Унаоколо су рушевине, град је обухватила паника, администрација је побегла, полиције нема, све куће су срушене, инфраструктура је скоро потпуно уништена.

Тајфун је кренуо у правцу Вијетнама, на Филипинима је тропски пљусак, који је донео нови циклон Зурајрој. У понедељак је Хајан стигао у северни Вијетнам и јужне провинције Кине.

Човечанство још није научило да спречава такве катастрофе. Може да се прати кретање тајфуна, ако има времена, могуће је спречити смрт људи, - сматра стручњак центра метеоролошког времена Фобос Михаил Леус.

- Ако се тајфун током неког времена прати, онда математички модели довољно прецизно могу да предвиде његово кретање. Што се тиче Хајана, његов долазак на Филипине је био доста тачно прогнозиран, те велики број људи био евакуисан, зато ни жртве нису толико бројне, какве би могле да буду, да је он стигао неочекивано.

Тајфуни попут Катрине и Хајана опасни су само за обалске територије, које морају да буду боље припремљене за елементарне непогоде. Што се тиче Таклобана, град је био на самој обали океана са кућицама од фурнира, које је ветар однео првих секунди. Филипини су место, где често има тајфуна. Штета, што сваки пут гине све више људи. Ове године је то 24. тајфун.

- Он се формирао у северо-западном делу Пацифика. Постоји зона Микронезија. Тамо Пацифик није дубок, зато се вода добро загрева. Та је територија повољна за настанак различитих облачних вихора. Када се формира такав циколон, потребна је топла вода, која се лако испарава. У Микронезији настају циклони, који се претварају у тајфуне. Постоји неколико путева њиховог кретања. Од Истока према Западу – онда они обухватају Филипине, Јужну Кину, Тајван и Вијетнам. Дешава се кретање на север – онда се обухватају Источна Кина, Тајван, Кореја и Јапан. Неки тајфуни, који се крећу тачно према Северу, не обухватају густо насељене земље.

После разорног Хајана Филипини су угрожени од хуманитарне и еколошке катастрофе. Осим глади и жеђи у условима тропске климе остаје веома високи ризик ширења инфекционих оболења. Све је помешано – чиста и прљава вода, чиста поља и отпаци. Нема где да се учини да би вода прокључала, неопходни су велики напори да би се некако средио живот становништва. Инфекције, скривене у земљи, у канализацији, могу да изађу напоље. На то у разговору с Гласом Русије упозорава лекар-биофизичар Нели Соседова.

- Мањак воде натерао је људе да траже било који извор. Онај, који није стерилизован, имаће патолошке вирусе. Он је безусловно опасан.

На Филипинима остаје неколико десетина грађана Русије. Међутим, они, који се одмарају у летовалиштима Барокај и Себу, не планирају да оду пре рока. Туристички оператори тврде да они нису угрожени. Према подацима за петак, 11 туриста са Далеког Истока је отишло авионом МВС у Хабаровск. Пострадалих међу њима нема.

Мора да се каже да су метеоролози далеки од панике. Они признају повећање броја урагана ове године, али истичу да та појава има циклични карактер, односно, очите тенденције повећања броја тајфуна нема.

Ксенија Фокина, Андреј Смирнов,