Допинг и политика: WADA припретила Москви

19-11-2013 12:34:37 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Светска антидопинг агенција WADA објавила је услове даљег рада московског Антидопинг центра (АДЦ), којем предстоји да сервисира 22. зимске Олимпијске игре у Сочију. Према саопштењу на званичном сајту агенције, АДЦ како би избегао одузамање лиценце WADA, треба да испуни два услова.

Као прво, до децембра московски Центар треба да запосли независне експерте који ће помоћи руским колегама да формулишу и реализују комплексни програм контроле квалитета узорака на допинг. То ће омогућити Дисциплинарном комитету WADA да „са потребни поверењем“ прихвата резултате тестова који се спроводе у Москви. А као друго, до 1. априла наредне године WADA треба да се увери да је одговарајући програм у Русији увојен и почео да се спроводи.

Иза дате одлуке WADA стоје не интереси спортиста, већ политичара, убеђена је заслужни мајстор спорта, лака атлетичарка Јоланда Чен.

- Уверена сам да наша антиопинг агенција не ради ништа горе него Светска агенција или агенције других земаља, Келнска лабораторија. То се дешава од зависти. Добро припремамо Олимпијаду у Сочију и уочи Игара управо од наше лабораторије треба одузети лиценцу, како се не би руским спортистима пружила могућност да наступе на домаћој Олимијади боље од других. Мада њих уопште не брине што, на пример, у Ванкуверу, канадски спортисти који се никада нису прослављали на претходним зимским Олимпијадама, освојили су велики број медаља. Они су се позвали на то да су се одавно припремали по совјетском систему и да је то логично. У ствари то је политика. Никакве везе са лабораторијом и њеним радом то нема.

Русија је увек била заинтересована за правилност и прецизност провера спортиста на допинг, говори председник Руске Федерације керлинга Дмитриј Свишчев.

- Имамо озбиљне антидопинг центре, добру опрему, добре стручњаке. то није потребно да задовољимо наше стране партнере, већ да правилно градимо односе са нашим спортистима и јавношћу. Да дисциплинијемо и спортисте, и тренере, и докторе. Да схватимо како се код нас развија спорт.

Прошле суботе извор у Министарству спорта Русије изјавио је домаћим информационим агенцијама да Москва ради са WADA неколико година и да је резултат овог рада оно чиме се данас поносимо: прошле године организација је прогласила Русију земљом која потпуно одговара кодексу WADA. Осим тога, чиновник је потврдио да WADA има низ предлога за побољшање рада московског АДЦ и они имају радни карактер: Ми ћемо строго поштовати ове предлоге које смо добили.

Са своје стране извор Гласа Русије саопштио је да само у последње време инспекција WADA два пута је проверавала АДЦ, а наредне недеље слична процедура предстоји филијали у Сочију. У сваком случају спортско руководство земље званично ће реаговати на дешавања у скорије време – вероватно већ у понедељак.

Што се тиче читаве приче у целини, могу се извести у крајњој линији два очигледна закључка.

Као прво, одлука WADA, ако се тачно прате рокови испуњења оба услова (а они се не помере, тачније први је 1. децембра и 1. априла 2014. године), никако се не тичу рада московског АДЦ на услуживању Олимпијских игара у Сочију које почињу 7. фебруара. Индиректно о томе сведочи пасаж: WADA не сноси одговорност за медицинско услуживање зимске Олипијаде у Сочију. без обзира на то она убедљиво препоручује МОК да предвиди неопходне мере (укључујући именовање потребних експерата) ради осигурања потпуне часности свих анализа које изводи како сама московска лабораторија, тако и њена филијала у Сочију.

А као друго, међу међународним спортским чиновницима и даље је много оних који су спремни да искористе сваки повод за то да искључиво из сопствених политичких разлога бар некако покваре Русији велики спортски празник – 22. зимску Олимпијаду у Сочију.