Сиријско хемијско оружје: лопта у игри!

19-11-2013 12:39:18 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Албанија је довела под питање план уништења хемијског оружја Сирије. Ових дана одбијање ликвидације сиријског хемијског оружја на својој територији изјавио је албански премијер Еди Рама. Глас Русије питао је експерте где ће сада бити уништена сиријска бојева хемија.

Одлука албанског руководства постала је горка пилула за САД, које су полагале велике наде у ову земљу у процесу уништавања сиријског хемијског оружја. Ипак овде су сами Американци допустили грешку у избору, рекао је за Глас Русије директор Центра за друштвено-политичка истраживања Владимир Јевсејев.

- Како би се уништило хемијско оружје, треба имати одговарајућу инфраструктуру. Таква инфраструктура сада је направљена само у неколико држава. Албанија је одустала од уништења хемијског оружја не само зато што није хтела да увози туђе оружје, већ и зато што нема капацитете довољне за уништавање више од једне хиљаде тона хемијског оружја у кратком року. Такве обиме Албанија једноставно не би могла да уништи.

Није искључено да ће питање места ликвидације сиријског хемијског оружја дати импулс политичкој лицитацији међу кључним факторима међународне политике. При томе неће бити сувишно подсетити Запад коме је дужна Сирија за могућност производње бојевих отровних супстанци, изјавио је у програму Гласа Русије независни војни експерт Олег Ивањиков.

- У датом случају и САД и Русија ће бити приморане, пре него што наведу земљу, пре свега да се разаберу у природи самог програма. Сиријско хемијско оружје се појавило као резултат двоструких технологија и сарадње Сирије са европским и америчким хемијским концернима.

Истовремено запад може да искористи неодрђеност у ситуацији са местом уништавања хемијског оружја против Русије. Како је истакао Владимир Јевсејев, постоји велика вероватноћа тога да ће одговорност за ликвидацију сиријске бојеве хемије бити пребачена на нашу земљу.

- Искључујем могућност уништавања сиријског хемијског оружја на Блиском Истоку или у Северној Африци. то може да се уради само у Европи, укључујући Русију. И овде Русија остаје све више без алтернативе.

Оргнизација за забрану хемијског оружја одредила је рокове за ликвидацију сиријских отровних супстанци до средине 2014. године. Ипак, по мишљењу Владимира Јевсејева, сама могућност уништавања хемијског оружја Сирије ван њених граница у зацртаним роковима мало је вероватна. Експерт сматра да у условима напете ситуације у Сирији транспорт отровних супстанци преко њене територије везан је за велику опасност за становништво и животну средину. У тој ситуацији једна од варијанти привременог решавања проблема могло би да буде брижљиво похрањивање хемијског оружја непосредно на територији Сирије, како би се питање његовог уништавања поново покренуло после стабилизације политичке ситуације у овој земљи.

Григориј Миленин,