Лавров и Кери: уништавање сиријског хемијског оружја тече по плану

20-11-2013 09:59:20 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Министар спољних послова РФ Сергеј Лавров и државни секретар САД Џон Кери изјавили су да у процесу уништавања сиријског хемијског оружја нема непредвиђених ситуација. Ретко се може чути да руководилац руског МСП и амерички државни секретар говоре буквално у исти глас: испод Лавровљевих речи може се ставити потпис Керија и обрнуто.

Сергеј Лавров у данашњем интервјуу руским медијима је рекао.

- Сирија је пружила податке о свим локацијама где чува свој арсенал хемијског оружја у роковима које је утврдила Организација за забрану хемијског оружја, такође је у року уништила производну базу хемијског оружја (то је у ствари најпростије – исећи гвожђе), што је било широко приказано у медијима. Сада се ради на решавању практичних питања транспорта резерви хемијских отровних супстанци ради њиховог извожења у трећу земљу ради уништавања.

Обојица министара су посаветовала да се не драматизује одлука Албаније да не прими хемијско оружје Сирије. Постоје и друге варијанте за његово уништавање.

- Пред очима међународне заједнице одвија се истакнути догађај. Арсенале хемијског оружја једне земље стављају се под контролу међународне организације која је привржена извожењу овог наоружања из Сирије до краја године. Али то не значи да ми немамо алтернативу. У ствари имамо две алтернативне варијанте које ће нам омогућити да уништимо оружје, поштујући план.

Кери није саопштио детаље. Експерти говоре да може бити речи или о покретању фабрике за уништавање хемијског оружја у Либији, или о конзервацији најопаснијег (и најмањег) дела сиријске хемије и његовом закопавању на територији земље. Ово оружје може да буде уништено касније, када се ситуација у Сирији стабилизује.

У западној штампи помињало се да хемијско оружје пристају да приме Француска и Белгија. Како тврде руски експерти, то све личи на новинарске патке. Ни Француска, ни Белгија тим пре немају довољне капацитете за уништавање отровних супстанци, и нису могле да пристану да приме хемијско оружје, каже аналитичар ИМЕМО РАН Наталија Калињина.

- Не мислим да ће оваква одлука Албаније прикочити процес. Коначни рок превоза оружја означен је у плану Организације за забрану хемијског оружја 5. фебруара 2014. године. Времена још има. Посебно опасне компоненте треба да буду пренете до 31. децембра. Реч је о малој количини и ако буде донета одлука за конкретну земљу, оне могу бити пребачено за један дан.

Извожење хемијског оружја у Русију, између осталог као и у САД, може да се искључи, чак без обзира на то што они имају објекте за такву процедуру, сматра Наталија Каљињина. Према руском законодавству забрањен је чак транспорт хемијског оружја по земљи, да не говоримо о увозу страног оружја.

Сва одбијања већ изречена или предстојећа не треба интерпретирати као неуспех самог процеса. Укупно треба уништити око 1,300 тона отровних супстанци. Према прецизираном плану Организације за уништавање хемијского оружја сиријско оружје треба да буде потпуно уништено до краја 2014. године.

Андреј Федјашин,