Министар Сикорски: Пољска има за шта да се извињава Русији

20-11-2013 10:04:09 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Пољска има за шта да се извињава русији, изјавио је у интервјуу за Глас Русије пољски министар спољних послова Радослав Сикорски. Напад агресивно расположене омладине на руску амбасаду унео је напетост у односе међу земљама и оштетио националне интересе Пољске, сматра шеф пољске дипломатије. Радислав Сикорски се нада да се у Пољској сличне акције више неће поновити.

У последње време у земљама ЕУ у овом или оном облику испливава националистичка тема, сазревају десна радикална расположења, истакао је Радослав Сикорски. У многим дражвама ЕУ ултрадесни су добили места у парламентима.

- У Француској постоји Национални фронт, у Великој Британији, у Холандији. Између осталог, мислим да ће ултрадесни бити широко заступљени у Европском парламенту наредне године.

Што се тиче акције коју су приредили агресивно расположени Пољаци на територији руске дипломатске мисије у Варшави, она је унела напетост у односе са РФ, признаје Радослав Сикорски. Али шеф пољске дипломатије се нада да се слични инциденти више неће поновити.

- Националисти који су користили патриотску пропаганду и патриотску реторику нашкодили су нашим националним интересима. Пољска има за шта да се извињава Русији. Амбасаде не треба да се подвргавају нападу. Нашој полицији није пошло за руком да заштити амбасаду, и шака националистички расположених хулигана и идиота је то искористила. То је врло непријатно и надам се да је то јединствени случај.

Министар је такође говорио за Глас Русије о ставу Пољске у решавању међународних проблема. Сада централно место заузима сиријски проблем. Радослав Сикорски је изјавио да потпуно подржава став Русије и САД за регулисање тог конфликта мирним путем.

- Ми више не можемо да решавамо ове конфликте путем ступања у ратове на Блиском и Средњем Истоку које не можемо себи да дозволимо финансијски. Зато су нам потребна инвентивнија решења, треба да се на пример поводом Сирије окупе за преговарачким столом сви који имају утицај на ове догађаје.

У Европи се све чешће говори да министар спољних послова Пољске Радослав Сикорски може убудуће са смени на дужности Андреса Фог Расмусена и да постане генерални секретар НАТО-а. Ипак сам министар спољних послова Пољске за сада назива ову информацију само гласинама.

Ксенија Мељникова,