Србском министру за Косово и Метохију није дозвољен улазак на територију где се надгледа гласање на поновљеним изборима

21-11-2013 08:55:46 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Србском министру за Косово и Метохију, Александру Вулину поново није допуштен улазак на територију где се надгледају поновни избори у граду Косовска Митровица. Ово је у уторак изјавио премијер Ивица Дачић говорећи у Савету безбедности УН.

''Сазнали смо да господину Александру Вулину још једном није дозвољен улазак на Косово и Метохију'', - рекао је Дачић подсећајући да изборе безусловно могу да надгледају ''високи званичници других земаља, конкретно Албаније и Турске''.

Крајем октобра Приштина је издала налог за хапшење Вулина који је уочи избора прекршио забрану уласка србских званичника на територију Косова. Након тога налог је био повучен.

Према речима Дачића, без обзира на забрану Београд је ''успео да мотивише Србе да изађу на гласање''. Како је изјавио премијер, влада Србије је ''веома задовољна што је више од 45 хиљада људи изашло на изборе у србским општинама''.

На то да избори на Косову и Метохији ''нису прошли глатко'' указао је током састанка Савета безбедности и представника Русије у УН, Виталиј Чуркин. ''Инциденти насиља и плашења људи за време избора 3. новембра још једном су показали колико је крхка и напета ситуација'', - рекао је дипломата.