У Бањалуци одржана промоција државних стипендија Руске Федерације

22-11-2013 09:03:14 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Амбасадa Русије у сарадњи са удружењем Србско-руско пријатељство „Братство“ су по други пут у Бања Луци у амфитеатру Правног факултета организовали промоцију стипендија Владе Русије за основне, мастер и докторске студије.

Као и претходних година стипендије покривају трошкове студија и уз то студенти добијају месечну стипендију у истом износу као и руски држављани.

Презентацију програма стипендија су представили представници Амбасаде Русије, аташе за културу Ана Ивљева и Марија Темјашова, први секретар Амбасаде Русије, као и представници СРП „Братство“ на челу са председником удружења Рајком Ћулибрком.

Марија по други пут организујете промоцију у Бањалуци за бесплатно студирање у Русији, шта нам можете рећи више о томе?

- Већ по други пут организујемо промоцију државних стипендија Руске Федерације. Ми додељујемо стипендије сваке године, неколико за први циклус студија, неколико за постдипломце и око петнаест за краткорочно стажирање, тако да желимо приближити ове могућности студентима у Републици Србској и да им објаснимо о чему се ради.

Шта подразумева стипендија?

- Стипендија покрива трошкове студирања, а иначе без стипендије би морали платити за студирање до десет хиљада долара и више у зависности од факултета, а овако по државним стипендијама они студирају бесплатно и добијају месечну стипендију исто као и руски држављани.

На колико година се иде на студирање у Русију?

- То зависи од изабраног циклуса студирања. За бакалавра траје четири године, за магистра двије године, за постдипломце нешто више, а што се тиче краткорочног стажирања, оно може трајати један месец, један семестар или годину дана.

Да ли студенти морају да остану да раде у Русији или могу да се врате у Републику Српску?

- Они нису обавезни да се врате у Републику Српску, то зависи од њих. Они могу пронаћи посао и остати у Русији, а могу и да се врате. То је њихов избор.

Можете ли нам рећи искуство прошлогодишњих студената који су отишли у Русију?

- Немамо контакт са њима, али могу Вам рећи да смо добили више апликација него обично и сви осим једног су били примљени на различите циклусе студирања.

Реците нам у којем периоду се студенти могу пријавити, односно када је крајњи рок?

- Крајњи рок је крај априла, зато што документи морају стићи у министарство образовања до 15. маја. Искористила бих прилику да изразим захвалност Удружењу "Братство", а посебно Рајку и Милану за организацију ове промоције и већ то радимо по други пут. Такође бих желела пренети речи захвалности и подршке од стране амбасадора Александра Боцан Харченка, који је потписао поздравно писмо за удружење "Братство".

Председник СРП "Братство" је позвао заинтересоване да су укључе у овај програм Владе Русије те да се упознају са програмом удужења:

- Прије свега бих се захвалио господину Боцан Харченку на једном оваквом писму подршке које нам наравно много значи за будући рад и наравно, нашем домаћину, Правном факултету који нам из године у годину излази у сусрет као и нашим гостима Марији и Ани. Оно што је битно нагласити, то је сама цена студија, колико би плаћали да идете сами да студирате. Имате и могућност да радите у слободно време, да кажем радним часовима, по четири сата које је прилагођено студирању, те на тај начин зарадите себи додатни новац.

Стипендистима желимо сретан пут и успешно школовање!

Сви заинтересовани потребне информације могу наћи на сајту
http://www.russia.edu.ru или контактирати Амбасаду Руске Федерације.

Вања Савићевић,

http://serbian.ruvr.ru/2013_11_22/U-Banjaluci-odrzhana-promocija-drzhavnih-stipendija-Ruske-Federacije/