Андреја Младеновић: Београд јесте у дуговима, али повериоци немају разлога за бригу

22-11-2013 01:33:51 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Након два месеца одређене врсте безвлашћа, на чело Београда је дошло Привремено веће, састављено од пет познатих политичких функционера, на чијем челу је Синиша Мали. Њихов задатак је пре свега да у функционалном смислу, град воде до главног политичког дешавања, које ће се одиграти на почетку 2014.године, битке за Београд, односно избора за престоничног градоначелника.

О београдском потенцијалу и престоничким дуговима, за „Глас Русије“ говори члан овог већа, Андреја Младеновић, председник Градског одбора ДСС

Господине Младеновић, да ли се осећају последице ситуације зване „у кући нема домаћина“?

- Сигурно да није било добро што је актуелна градска власт радила у техничком мандату и самим тим није више од онога што су неки текући послови обављала. То се наравно осећа данас у граду Београду- у смислу да је све стајало што се тиче самих пројеката. Данас у граду имамо једну озбиљну финансијску ситуацију. До краја године би требало средити тај финансијски део у смислу ребаланса буџета и стабилизације финансијских прилика и наравно потребно је урадити један пресек стања у свим службама и јавним предузећама.

Многи су оптуживали претходног градоначелника, да је током његовог мандата престоница упала у дугове. Да ли Ви мислите да је ситуација заиста толико озбиљна?

- Сигурно је да је претходних година, посебно од 2008, када је Ђилас преузео место градоначелника, почело једно убрзано задуживање главног града и то је сигурно допринело да у овом тренутку Београд јесте доста задужен. Ми правимо анализу тих дуговања и могу да вам кажем, без неких информација колико су се јавна предузећа задужила, то јесте једна озбиљна сума новца, али Београд са стабилним извором прихода може то да сервисира. Оно што нама у овом тренутку јесте приоритет, то је да стабилизујемо ту приходну страну и да на тај начин обезбедимо сервисирање свих дугова. Ја не бих ни на који начин плашио повериоце Београда, ипак Београд је велики систем. Али то може изазвати проблеме у неком другом смислу, у неким новим инвестицијама и развојним пројектима.

Један руски популарни блогер је после посете Београду написао следеће речи, цитирам: „ град има огроман потенцијал, али би га требало дотерати“. Да ли слажете са овом констатацијом? И у чему видите задатке привременог већа?

- Наш основни посао у овом периоду је да омогућимо да град функционише без икаквих проблема. Као што сам рекао, један од најважнијих задатака јесте финансијска стабилизација. Са друге стране, ви сте у праву, нама је једна од важнијих улога у овом прелазном периоду да припремимо изборе, који треба да се одрже следеће године. И ми ћемо учинити све да они протекну у складу са законом и у једној коректној демократској атмосфери.

Слажем се да Београд има велики потенцијал и да је потребно заиста мало па да он стане раме уз раме са највећим европским престоницама. Тако, да ћемо ми покушати да у овом периоду направимо терен за један такав статус града. И ја се надам да ћемо наћи разумевање у нашим пријатељима у Русији и све што је добро и квалитетно за њих да применимо и овде у Београду.

Господине Младеновић, да ли се Ви спремате за учешће на предстојећим изборима за новог градоначелника?

- ДСС ће наравно учествовати на градским изборима, тако да ћемо имати наравно и кандидата за градоначелника и ја очекујем добар резултат и поверење Београђана за један јасан програм који смо имали у претходној кампанији и који ћемо презентовати у Београду наредних месеци.

Тимур Блохин,


КАТЕГОРИЈЕ