Русија и Украјина: Европа се не сме одбити

22-11-2013 10:17:48 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Кијев је објавио да је решио да инвестира у Трнсанадолијски гасовод којим се планира испорука каспијског гаса у Турску и Европу, после тога како умало није оставио Европу без руског гаса. Експерти сматрају да то може бити само тактички корак, како би се од Русије добили уступци у цени гаса.

Украјина која је једва постигла компромис о купивини руског гаса, жури да се уплете у нове гасне интриге. Сада је Кијев објавио спремност да учествује у реализацији пројекта гасовода TANAP. Ово је јуче изјавио министар енергетике и иднустрије угља Едуард Ставицки. Али и којим инвестицијама може да се ради, када је Нафтогаз данас фактички полубанкротирао, коментарише независни експерт за питања енергетике Владимир Саприкин и издваја друге сумњиве моменте овог пројекта.

- Опет повратак фантастичним пројектима. Овај пројекат има право на постојање, али можда за 10-15 година уз један услов, ако Азарбејџан има довољно гаса. Између осталог, експлоатација са другог налазишта Шах Дениз са којег се претпоставља испорука за овај гасовод, још није започела, и перспективе су за сада магловите. Нејасни су обими: гас постоји, али колико га је, за сада је тешко рећи.

Експерт, руководилац Центра за економска истраживања Института за глобализацију и социјалне покрете Василиј Калташов такође истиче да то није далековида одлука.

- Ако Кијев буде учествовао на нивоу Пи-ар изјава, како би постигао уступке од стране Русије за цену гаса, онда је понашање Кијева логично. А ако Украјина буде инвестирала у овај пројекат, онда ће то бити улагања са у најамњу руку неизвесним резултатом и са малим профитом, зато што ће чак очување текућег стања значити да европска економија неће напредовати.

А Кијев још није стигао да до краја уреди нова гасна неслагања са Русијом. Конфликт се разбукто после изјаве потпредседника владе Украјине Јурија Бојка да НАК Нафтогаз Украјине нема намеру овде године да купује значајне обиме горива од Гаспрома, већ ће кроистити гас из подземних складишта. На такву одлуку чиновнике је могао да инспирише необично топао почетак новембра. Према објављеним подацима, сада је у украјинским складиштима 4,5 милијарде кубних метара гаса мање него што треба да буде. Према речима екперта за питања петрохемије Украјине Валентина Земљанског, за Украјину би било довољно гаса.

- За Украјину резерви гаса је довољно, ако говоримо о потребама само ове земље. Ако говоримо и о осигурању транзита, онда овај гас који је у складиштима није довољан. Овде је основни узрок забринутости Гаспрома и гласних изјава о могућности осујећивања испорука и осталог.

Тако је украјинска компанија прекршила услове договора са Гаспромом, у којем је договорен минимални обим куповине, и мал те не оставила Европу без грејања ове зиме. После преговора руска страна се одлучила на компромис, како би спречила енергетску блокаду у Старом Свету, попут оне која се десила 2009. године када због гасног конфликта између Русије и Украјине неколико дана руски гас није стизао у скоро 20 европских земаља.

Кира Калињина,