Изгубљена генерација евра

22-11-2013 02:27:33 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Реферат који су објавили експерти Бундесбанке није утешан — државе по читавој ЕУ, независно од нивоа економског развоја, падају у све већу зависност од сопствених кредитно-финансијских институција. Економија Европе фактички је замрла, констатује експерт American Enterprise Institute Дезмонд Лахман. Према његовим речима, практично заустављен економски раст 17 земаља зоне евра (0,1% у трећем квартлу) заједно са растућом незапосленошћу и све већом кредитно-дужничком кризом воде, поред свега осталог, до стагнације и дефлације. А то значи ништа друго до увећање реалне вредности и тако растућег државног дуга.

Дефлациона клопка — тако описује економске перспективе у наредним годинама Дезмонд Лахман, и са њим се слажу експерти ММФ. Последњи наводе недвосмислене паралеле са Јапаном који је преживео велику економску кризу 1997. године и није се опоравио од ње до дана данашњег. Јапанске власти, исто као и сада европљани, покушале су да умање размере проблема, размишљајући о цикличности економских процеса и не виде потребу за спровођењем реалних структурних реформи.

За Европу ММФ прориче ”изгубљену деценију”, што ће посебно јако погодити омладину, која се већ суочила са рекордном незапосленошћу.

Не треба потцењивати чињеницу да управо ситуација неодређености или волатилности омогућава појединим институцијама и факторима да се богате на невољама читавих земаља и народа. Довољна је вешта дезинформација или непроверена гласина и економска прогноза, како би тржиште реаговало у правцу који је некоме повољан, подсетио је Глас Русије руководилац Центра за европска истраживања ИМЕМО РАН Алексеј Кузњецов:

- Теоријски то на дан-два може да промени котације. А то је довољно да неко заради. Сетите се како су Французима спустили рејтинг. Када га још нису спустили, било је проглашено да ће га управо спустити, и тржиште је кренуло у страну. Затим су објавили да је то била грешка, и оно је кренуло у другу страну. Али нема дима без ватре: смањују рејтинг не земљи, већ врло снажним, системским банкама. За један дан тржиште одлази тамо-овамо. Замислите какве паре зарађују они који професионално раде на шпекулацијама...

У том контексту врло лепо су звучале речи једног од најутицајнијих инвеститора милијардера Американца Карла Ајкана. Он је подвукао да у актуалним условима врло пажљиво се односи према акцијама и плаши се њиховог озбиљног пада, пошто многе компаније фиксирају профит добијен углавном на рачун јефтиних кредита, а не путем високог квалитета управљања. А како показује пракса, против кризе се треба борити ипак не кредитима, а управо већим квалитетом управљања.

Петар Искендеров,