Биша жена краља Саудијске Арабије: Већ 12 година краљ ми се преко деце свети за развод

22-11-2013 02:29:45 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Више од 10 година пренцези Ануд ал-Фаиз не дозвољавају да се види са децом која се од 2001. године држе под кључем у домовини њиховог оца, краља Саудијске Арабије. У ексклузивном интервјуу за Глас Русије принцеза Ануд је оптужила светске медије за заверу ћутања о овој ситуацији алармантној за 21. век.

Бивша супруга сада владајућег краља Саудијској Арабији Абадел ибн Абдел Азиза Ал Сауда потиче из чувеног јорданског рода. 2003. године она је, већ разведена од свог супруга, морала да напусти земљу и од тада живи у Лондону. Титулу принцезе Саудијске Арабије после развода сачувала је. Ипак све ове године бивша краљева супруга више се не радује. Како је са сузама у очима говорила принцеза Ануд за Глас Русије, она сваког сата мисли на судбину своје четири ћерке.

Већ 12 година ваше ћерке, принцезе Саудијске Арабије, налазе се под фактичким кућним притвором, а светски медији никако не осветљавају ову ситауцију. Глас Русије Вас моли да прокоментаришете ову ситуацију.

- 12 година моје ћерке се налазе у кућном притвору. Таква је воља њихово гоца, актуалног краља Саудијске Арабије и његових синова. Већ више од 10 година живим само у нади да ће се њихови живот променити и да ће моћи да буду срећне. Јер сада чак ни да се удају не могу. 12 година чекам да се код њиховог оца пробуде осећања и да се он над њима сажали, али ништа се не дешава. Писали смо писма УН и међународним организацијама за људска права са молбом да помогну мојим ћеркама, али до сада нисмо добили одговор.

Коме сте поверили да се бави случајем 4 принцезе?

- Тиме се бави мој адвокат – бивши министар иностраних послова Француске Ролан Дима и још један правник, Макс Купе. Такође сам поверила да буде мој лични представник Ријаду ас-Сајдавију, он ми много помаже, пошто има велико искуство у раду са међународним организацијама за људска права.

Да ли имате информације о здравственом стању и условима у којима живе ваше ћерке?

- Њихово здравље веома се погоршало последњих година. Две од њих често су болесне и њихово физичко стање је ужасно. Оне живе у потпуној изолацији од света и друштва, као у затвору, у великом замку у граду Џида. Оне немају чак слуге или пратиоце. Јер ви знате наше друштво у којем жена ништа не може да ради сама (у саудијском друштву жена не може сама да излази из куће, само у пратњи мушкараца – ред.).

Оне су препуштене саме себи, без икакве помоћи. Ја сам својевремено показивала Ријаду ас-Сајдавију писмо из Саудијске Арабије, где ми пишу да моје ћерке тобоже живе раскошно, краљевски и да им ништа није потребно. Али то није тако, знам да се на њих врши психолошки притисак, чак им се ни еркондишн не даје. Опростите, али не могу даље да вам описујем детаље, пошто сваки пут када се сетим каквим мучењима их подвргавају, почнем да плачем.

Имате ли могућност да разговарате са ћеркама?

- Да, разговарамо телефоном, отац за сада то дозвољава. Он је то дозволио да покаже како је милостив човек, чак им допушта да разговарају са мамом. Чак је пустио гласине да када бих дошла код њих, он би ми дозволио да живим са ћеркама и нико ми не би сметао. Само основни разлог зашто сам напустила Саудијску Арабију био је сам краљ Абдула и његова браћа. Они су ми ди последњег тренутка претили и водили против мене психолошки рат, док нисам напустила земљу. Покушавала сам затим да дођем у Саудијску Арабију, али свим амбасадама су забранили да продужавају мој пасош. Краљева породица је успела чак да забрани у Јордану ( Ануд Ал-Фаиз је Јорданка – ред.) да продуже мој јордански пасош, како не бих имала могућност да се вратим у своју земљу.

Ролан Дима је писао писмо УН са молбом да се помогне вама и вашим ћеркама. Да ли сте добили одговор?

- Не, нисмо. Полажем одговорност за оно што се дешава мојим ћеркама и на УН и друге међународне организације, које игноришу молбу за помоћ.

Сматрате да светски медији дезинформишу или крију истину о 4 принцезе које се налазе у кућном притвору?

- Медији не само да дезинформишу, колико једноставно одбијају да осветле наш проблем. Када је све то тек почело, долетела сам у Лондон и ангажовала правнике из САД и Велике Британије. Саудијски агенти су их поткупили да коче ствар и да му не дају да избије на међународни ниво. Шта више, врло дуго једноставно нисам могла да нађем правника, сви су ме избегавали и нису хтели да бране моје ћерке.

Зашто се према вашим ћеркама тако строго понашају, ако њихова полубраћа и полусестре живе сасвим другим животом?

- Одговор је прост: краљ Абдула ми се свети за развод. Све његове ћерке и синови живе слободно и раскошно, осим моје четири ћерке. Оне плаћају цену за мој развод са њиховим оцем.

Међународна заједница, УН, много пута су истицале да је положај жена у Саудијској Арабији последњих година веома побољшан. Како можете да то прокоментаришете у вези са вашим проблемом?

- Нажалост, међународна заједница се налази под влашћу новца, што увек доводи до необјективне оцене догађаја. У Саудијској Арабији жена и даље заузима ниско место. Споразум који су прошле године потписале Саудијска Арабија и УН за побољшање права жена у земљи у потпуно се игнорише од стране саудијских власти.

Шта бисте хтели да поручите слушаоцима Гласа Русије и читавом свету?

- Обраћам се међународној заједници и читавом свету у целини. Моје четири ћерке се налазе у кућном притвору и то је хуманитарни проблем. Не плашим се те речи, моје ћерке су осуђене на лагану и мучну смрт, пошто је њихово здравље коначно поткопано. Већ 12 година мој живот је само бол, нема ни једне минуте да не осећам патњу за мојим ћеркама. Замислите да су ваша деца у невољи, да зовете у помоћ, али вас као да нико не чује...

Фахим Ал Сурани


КАТЕГОРИЈЕ