Марс ће постати мање тајновит

22-11-2013 02:35:54 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


НАСА је лансирала према Марсу орбиталну сонду за испитивање његове атмосфере – MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN). У септембру 2014. године он ће достићи околину Црвене планете. Ако све крене по плану, скоро истовремено овамо ће стићи слична сонда коју је пре две недеље послала Индија.

Атмосферски правац наставиће серију финијих истраживња Марса, коју су започели први самоходни уређаји. Њихов циљ је да реконструишу еволуцију планете од дубоке прошлости до наших дана. Према хипотезама, пре 2-3 милијарде година на Марсу је био густ гасни омотач, а површину је покривао водени океан. Подаци са ровера Кјуриозити потврдили су да су у далекој прошлости тамо могли да постоје услови за животну делатност микроогранизама.

Затим се све променило. Скоро сва атмосфера је нестала. Лишивши се ефекта стаклене баште, планета се хладила. И клима уместо влажне и топле постајала је сува и хладна као сада. Нестала је вода са површине, мада у дубини водени слојеви су остали.

Како и зашто се све то десило, остаје загонетка. Сонда MAVEN може да објасни овај процес. Један од разрађивача неутронског уређаја за Кјуриозити, водећи научни сарадник Института за космичка истраживања Максим Литвак, истиче:

- Овај орбитални уређај ће решавати два узајамно повезана задатка. Он ће уронити у атмосферу на малу висину, око 150 километара, где ће проучавати њен састав. То су и јони, и неутралне честице, и састав елемената. Осим тога, научници ће још проучавати деловање наелектрисаних честица са соларним ветром. У комбинацији ових задатака они ће покушати да схвате понашање атмосфере. Како она испарава, као делује са соларним ветром. На основу тога може неће моћи тачно да се одговори зашто је атмосфера на Марсу постала тако танка. Али они ће веома напредовати: овако комплексно истраживање до сада није изведено.

Низ експерата сматра да губитак омотача планете није узрок, већ последица. Главна Марсова тајна је у другом. Како се сматра, раније је он имао јако магнетно поље, које је терало ток соларне плазме (соларни ветар) да заобилази планету, не дотичући је. Али из неког разлога поље се искључило. Соларни ветар је почео да клизи по атмосфери и да је издувала у космос. Осим тога, могао је да делује и дуги фактор. Атмосферски угљендиоксид се једноставно растворио у води и реаговао са неким минералима. Према мишљењу шефа одљења за истраживања Месеца и планета Астрономског института Московског државног универзитета Владислава Шевченка,

- Древна атмосфера је могла хемијски да се повеже са стенама које су биле на површини. Оне као да су упиле гасни омотач, десиле су се хемијске реакције. Није искључено да је постојао моменат у историји Марска када се његов гасни омотач растворио у течности.

Ако MAVEN утврди којом брзином гасни молекули беже у околни простор, може се тачније изградити модел марсовске климе у древно време. Индијска сонда која је специјално наштимована за тражење трагова метана, познатог биолошког маркера, треба у томе да помогне. Истина, научници не искључују да уместо одговора могу да се појаве нова питања.

Научна мисија MAVEN после изласка на елиптичну орбиту око Марса трајаће годину дана. Затим ће уређај остати у орбити још до десет година у улози ретранслатора за везу других уређаја са Земљом. дотичући при сваком окрету атмосферу, он ће полако кочити и на крају пасти на површину планете.

Борис Павлишчев,