Такмичења руске карлинг екипе у Сочију

23-11-2013 11:41:46 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Сочију се у будућој олимпијској арени завршио први круг шампионата Русије у карлингу на точковима, тачније у инвалидским колицима. На такмичење је дошло 40 спортиста из 6 региона државе.

Овај вид спорта незивају још и шахом на леду. Спортисти који се баве карлингом су смирени и усресређени, посебно они на точковима. Одмах се и не може рећи, да се овде одржава огорчена борба за звање шампиона Русије. Важан је сваки детаљ: да се правилно процени јачина бацања, трајкторија кретања кегле и важно је потрудити се не само да стигне на циљ већ и да окрзне кеглу противника. На сочински шампионат по керлингу на точковима инвалидских колица пристигло је 40 спортиста из разних региона Русије. Шест од њих претендују на учешће на Параолимпијским играма. На пример, Светлана Пахомова- једна је од најбољих спортисткиња тима Русије:

- Расположена сам за ово такмичење, решена да победим и знам да је то дуги и упорни рад- припрема за Параолимпијаду.

Још један претендент на учешће на Параолимпијским играма у Сочију је Марат Романов. Искусни спортиста се сада устремио на освајање овог шампионата и веома се нада победи на Играма 2014.године. При томе, Марат не умањује достигнућа супарника из других држава:

- Нада свакако постоји. Мислим, учествоваћу и мислим да неће бити екипе која ће тек тако доћи. Сви ће бити веома добро припремљени и решени да победе. Али, нада постоји, видећемо шта ће бити..

Мора се нагласити да осим специјалне саме платформе за такмичење која је прилагођена спортистима са посебним потребама, читава хала „Ледена коцка“ је тако испројектована да параолимпијцима буде максимално удобно. Овде постоји сва неопходна и предвиђена техника али и специјализована места на трибинама, за публику која ће такође бити у колицима, говори са поносом руководилац овог олипијског објекта Ефим Жиделев:

- То је јединствени објекат, зато што он је тако испројкетован и замишљен да у њему постоји све оно што је неопходно, али и да буде удобно свима током одржавања светских такмичења.

Први круг шампионата Русије се завршио. Али име шампиона још увек је неизвесно. Ово је само једно такмичење у низу које ће се одржати током шампионата. А одмах после новембарских такмичења почињу и припреме руске екипе за главни старт сезоне- Параолимпијксе игре 2014.године.

Софија Гордијевска,