Криза у Украјини: Јанукович ће се суочити с последицама сопственог лавирања

24-11-2013 10:07:40 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Решење украјинског руководства да привремено обустави процес припреме за потписивање споразума о удруживању с ЕУ изазвало је предвидљиву хистерију у западним медијима, и не само у њима.

Пољски МСП је отворено изразио незадовољство у вези са, према његовом мишлењу, бекством Кијева од Европе већ на циљној линији. Подсетимо, споразум се планирало потписати на самиту ЕУ у Вилњусу 28. новембра, дакле, украјинска невеста је буквално побегла уочи венчања. Међутим, пољски дипломати не сматрају такве оцене сувереног решења Украјине увредљивим за украјински суверенитет и независност. Такве директне оцене из Москве би тамо сигурно осудили као мешање у унутрашње послове – и то реаговање би било строго не само од стране Варшаве, већ и од стране Брисела, а уједно и Вашингтона.

Што више, негодује украјинска националистичка опозиција. Тамо су Јануковича већ назвали, цитирамо, убицом маште. Природно је да је машта одлазак у ЕУ и растанак с Русијом. Економска образложења, која је навео украјински премијер Николај Азаров, изјавивши уз вику опозиције у Врховној ради, да би рушење веза с Русијом уништило 6 до 19 одсто производње у кључним гранама украјинске индустрије - економска образложења не утичу на опозицију. Међутим, експерт Ростислав Ишченко, председник независног кијевског Центра система анализе и прогнозирања, пружа још мрачнију прогнозу удруживања с ЕУ, него Николај Азаров, кога је опозиција објавила антиевропљанином.

- Корист од решења о привременом обустављању процеса је само једна – заустављено је котрљање у економску провалију и безизлазност, јер потписивање споразума о удруживању с ЕУ значило би да ће Украјина банкротирати већ у марту-априлу, без икаквих варијанти. Данас Украјина има шансе. Међутим, хоће ли она искористити те шансе или неће: хоће ли почети преговоре о учлањивању у Царински савез с Русијом или неће, или почне онда, када буде сувише касно, - ово данас, извините, не може да се каже.

Поставља се питање: ако је читава ова интрига с ЕУ прекинута у задњем моменту, ко ће сносити одговорност за огромне губитке, које је ова интрига већ нанела Украјини? Русија није крила да ће стварање зоне слободне трговине Украјине с ЕУ натерати Москву да сагради на границама Украјине праву царинску брану. Како може да буде другачије, када роба земаља ЕУ, као поплава, продаваће се све до Владивостока, уништавајући руског произвођача без царина или других користи за руски буџет.

Међутим, Јанкуович је у неколико наврата покушао да седи на две столице, водећи припреме за удруживање с ЕУ и истовремено дајући Русији изјаве љубави. Кијевско издање Украинска правда саопштава да у разговору с еврокомесаром Штефаном Филеом Јанукович је проценио губитке од те политике у 8 и по милијарди долара до краја ове године. Иначе, укупни губитак за Украјину би износио 160 милијарди долара. Изгледа, овог пута Јанукович није лагао. Украјински политиколог Вадим Карасев признаје да ЕУ није планирала да надокнади Украјини те губитке.

- Корист од зоне слободне трговине с ЕУ може да буде само у далекој будућности. Што се тиче ближе перспективе, за наредне годину-две године – то би биле тешке године. Иначе, корист од зоне слободне трговине с ЕУ неће надокнадити те губитке.

Данас ће Јанукович морати да се суочи с последицама свог вишегодишњег повлађивања тобоже европским националистима у Украјини. Реч није само о антируским протестним акцијама, које ће сигурно бити одржане у читавој земљи, а које ће гађати Јануковића као тобоже политичара, који се продао москаљима. Реч је и о освети саме ЕУ. Такозвани независни посматрачи, које ЕУ шаље на изборе у Украјину и друге земље Источне Европе, обично су лојални према антируским политичарима – Саакашвилију, Јушченку, Тимошенко. Међутим, они обожавају да траже прекршаје у предизборним кампањима тобоже промосковских политичара. Јанукович је имао могућност да се убеди у објективности, коју су ти посматрачи показали у време наранџасте револуције 2004. Године, отворено помажући Јушченку.Сада ће он још једном видети европске двоструке стандарде већ на председничким изборима 2015. године.

Дмитриј Бабич,