Председник Палестине се спрема за посету Москви

24-11-2013 10:18:45 | | Глас Русије, фото: Елены Супониной / "Голос России"/ vostok |


До краја ове године ће Москву посетити шеф Палестинске националне администрације Махмуд Абас. О томе је он сам саопштио у ексклузивном интервјуу Гласу Русије. Палестински лидер је испричао, о чему ће он говорити с руским председником Владимиром Путиним.

- Постоји неколико тема, које је неопходно размотрити с руководством Русије. Прво, ток преговора међу Палестинцима и Израелцима. Наши односи с Русијом су увек били добри и поверљиви. Желимо да информишемо руско руководство о току преговора.

Друго, - наставио је палестински лидер, - говорићемо о извештајима експерата, који се баве истрагом смрти Јасира Арафата. Сматрамо да ову истрагу треба извести на међународни ниво. Замолићемо Русију да нам помогне у томе.

Трећа тема је процес помирења између Палестинаца и посреднички напори у том смеру. Најзад, обавезно ћемо разматрати тему Сирије. Ми смо уверени да је једино могуће решење у Сирији мировни преговори међу свим странама. Само на такав начин може да се нађе излаз. Само такво решење ће подржати народ Сирије. И раније смо говорили о томе са председником Путиним – и када је он био код нас у Витлејему, и када сам посетио Москву. Говорили смо о томе и с Американцима.


Шта може да учини Русија ради напредовања израелско-палестигнских преговора?

- У Москви ћемо говорити о томе. Што се тиче мировних преговора, Русија може да одигра велику и важну улогу. Русија је пре свега пријатељ Палестине. Она је велика држава. Она је и чланица међународног квартета посредника у решењу палестинског проблема. Русија игра и играће важну улогу на Блиском Истоку.

Како истичу посматрачи, тема палестинско-израелског регулисања последњих година је била засењена бурним догађајима арапског пролећа. Перспективе преговора Израелаца и Палестинаца током дужег времена су биле спречене због одсутности јединства у самој Палестини, где постоји супротстављање између покрета Абаса ФАТХ и ХАМАС, који је заузео власт у појасу Газа. Како је ставио на знање шеф Палестинске националне администрације, перспективе обнављања палестинског јединства ће такође бити размотрене у Москви.

Јелена Супоњина,


КАТЕГОРИЈЕ