Пораст емисије гасова стаклене баште и глобално загревање

24-11-2013 12:10:35 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |

Избацивање гасова стаклене баште обара рекорде – ниво ће бити 61% изнад нормале


Ове године ће избацивање гасова стаклене баште оборити све претходне рекорде – њихов ниво ће бити 61% изнад нормале. Преко 40% емисије ових гасова проузрокује угаљ. То се наводи у реферату британских научника из Центра за истраживање климатских промена Тиндала, који је презентиран у Варшави на самиту УН о клими. Аутори истраживања приказују мрачну слику: температура је у порасту, лед се топи, киселост у океанима расте.

Највише атмосферу загађује Кина, - њена индустријализација је превише скупа за човечанство. Њен део чини 27% емисије гасова, који настају приликом сагоревања ископних енергената. Истина земља развија нуклерану енергетику, која најмање учествује у избацивању гасова стаклене баште, и повећава производњу компримованог земног гаса и његов увоз из других земаља, али очигледно да то није довољно, констатује директор Фонда енергетског развоја Сергеј Пикин.

- Кина је главни загађивач из разлога, што користи огромне количине угља којима располаже. Динамика развоја нуклеарних електрана и коришћење других извора енергије неупоредиви су са динамиком изградње електрана на угаљ. Кини је потребна енергија, много јефтине енергије. И наредних година се без тога не може.

Око 10% гасова стаклене баште емитује Европска унија. Земље ЕУ на сваки начин истичу, да се налазе у првим редовима еколошке политике и да су на курсу декарбонизације европске енергетике, односно смањују удео угља као енергента. Међутим, у исто време је у пораасту увоз угља у ЕУ, а електране на угаљ раде са 100% капацитета. У Европској унији је настала парадоксална ситуација, од оних „зелених“ изјава, које се стално чују, слика уопште није зеленкаста, каже Сергеј Пикин.

- Након што је Немачка донела одлуку о затварању нуклеарних електрана, а део обновљивих енергената је готово 10%, неопходно је постојање базних капацитета. Ови базни капацитети су управо угаљске електране. „Зелена“ енергетика је скупа, од нуклеране се одустаје. Потребно је на неки начин добити извор електричне енергије, који је прихватљив по својој цени за европску индустрију. Управо је то разлог што избор стаје на америчком угљу. Америка сада све више користи шкриљни гас.

На тај начин, активност Европске заједнице је у контрадикторности са политиком коју декларише, сматра експерт.

У реферату британских научника се истиче, да због гасова стаклене баште температура на нашој планети може да порасте на 4,5 степена и очекује нас глобално загревање. Истина то је превише песимистичка прогноза, рекао је у телефонској изјави из Варшаве, руководилац прогама „Клима и енергетика“ Светског фонда за природу (WWF) Алексеј Кокорин:

- Привреда ће се највероватније развијати према „зеленом“ сценарију, али је два и по до три степена – загарантовано. Четири и по – је претеривање. Друго је ако је реч о температури површинског ваздушног слоја. А 90% топлотне и кинетичке енергије климатског система земље је концентрисано у океанима.

У таквој ситуацији треба пратити пре свега температуру океана, а не толико ваздуха, наглашава експерт. Уколико она не би била у порасту, не би било речи о неком глобалном загревању. Али она је у порасту, истина пораст је мање динамичан, него када је реч о температури ваздуха.

Олег Нехај,