Путин: Србија са Јужним током постаје један од кључних енергетских центара Европе

24-11-2013 04:12:30 | | fakti.org/ vostok.rs |

Сарадња заснована на давним традицијама пријатељства руског и србског народа


Председник Руске Федерације Владимир Путин упутио је поруку-честитку учесницима и гостима свечаности посвећеној почетку изградње дела магистралног гасовода Јужни ток на територији Србије.

У поздравној поруци шефа државе се каже:

„Ово је важан догађај не само за Србију и земље Балканског полуострва, већ и за читав европски континент.

Јужни ток - преко дна Црног мора - повезује богата налазишта руског гаса са основним тржиштима на југоистоку Европе. На тај начин биће обезбеђене поуздане испоруке енергената европским потрошачима без транзитних ризика. То ће дати суштински допринос у јачању међународне енергетске безбедности.

Изградња гасовода, који је без преседана по својим размерама, ангажоваће у Србији и другим земљама региона значајне инвестиције, омогућиће отварање нових радних места и допринеће даљем социјално-економском развоју.

Након проширења и модернизације свог транзитног гасног система Република Србија ће постати један од кључних енергетских центара Европе.

Сарадња Русије и Србије на пројекту Јужни ток логично се уклапа у оквире конструктивне сарадње наших држава која је заснована на давним традицијама пријатељства руског и србског народа”.