Кардиналне промене вођења бизниса у Русији

25-11-2013 09:20:22 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Руски предузимач, директор и власник компаније Liveinternet Герман Клименко у нтервјуу „Гласу Русије“ износи своја размишљања о томе, колико су оправдани бројна, широко присутна стереотипска гледишта: „бизнис на руски начин“.

Није реткост, да од земљака, који живе у иностранству, чујемо: ето, како је тешко водити бизнис у Русији, по упоређењу са оним, што имамо на Западу. Ви сте успешан човек, имате и банку, и много другога. Шта би сте рекли о стереотипу вођења бизнеса у Русији?

- Увек постоји проблем уопштавања. Треба јасно разумети о чему је реч, који ниво дохотка има појединац. Индустрија, којом се ја бавим, је Интернет, са друге стране - финансије. Увек постоје различит ниво ризика и ново дохотка. И они су увек везани. Имам клијенте, који периодично покушавају на Западу нешто да купе, тако да морам да остварујем довољно јак консалтинг. Када на пример посматраш приходе од кафића, производње пива и осталог, разумеш, да на Западу нема шта да радимо, јер тамо не можемо да зарадимо за онај начин живота, који водимо у Москви.

Када кажемо „бизнис у Русији“, треба читко одвојити Москву и регионе. Јер се ситуација у бизнису у просеку у Москви и у бизнису у просеку у регијама разликује кардинално. Наравно постоје и неке ванредне околности, али у целини, средњи бизнис у Москви живи доста лежерно, што се не може рећи о средњем бизнису у регијама. Јер уколико се негде у провинцији предузме стварање нечег уочљивијег, то ће изазвати одређену пажњу власти. Иако се сада у регијама ситуација мења, локалне власти почињу да схватају вредност средњег бизниса.

Током протеклих петнаестак година код нас се потпуно променио менталитет, методе вођења бизниса промениле су се радикално. Ето, ја нисам могао да обасним људима, да сада могу да им одузму предузеће из разлога дуговања за плате, и да се не може дати мито. Пре 15 година могли сте мирно да не плаћате плату месецима, и годинама. А сада – кривични поступак.

Има тврдњи, да су услови за вођење бизниса у Европи или САД комфорнији, него у Русији. Да ли се слажете?

- Зависи за кога. Један мој партнер се регистровао као приватни предузимач, потрошио „велике“ паре за организацију бизниса – 68 евра!!! Сада добија месечно доходак, и плаћа 6% пореза, и потпуно је чист пред државом. Таквог комфора нема ни у једној земљи света. Овог тренутка за људе, који региструју приватно предузимаштво, био би грех захтевати од државе нешто више.

Уколико објективно упоредите компликованост вођења угоститељског бизниса у Прагу и Москви, онда је у Москви наравно теже. Али разговарао сам са многим угоститељима, они кажу, да сва издвајања, која су постојала пре 15 година, отишла су у заборав. Једном месечно контрола, без неких посебних ексцеса.

На фону дохотка у Москви, све књиговодствене компликације постају минорне. Јер бизнис има своју димензију – новац. Уколико се проблеми мере новцем, онда то нису проблеми него трошкови. У Русији ти условни проблеми –трошкови надокнађују се доходовним делом. Када посматрам, како се у Москви у центру продају ресторани са капитализацијом 1 према 5, то значи да је и добит висока, и очекивани раст је такође огроман.

Аркадиј Бејненсон,


КАТЕГОРИЈЕ