Парада омладинских оркестара

25-11-2013 12:42:53 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


У Великој сали Московског конзерваторијума се одржава серија наступа музичке омладине земаља ЗНД. 24. новембра ту представља свој програм Државни омладински оркестар Јерменије под управом Сергеја Смбатјана. Раније су ту били успешно одржани концерти оркестара и солиста Казашког, Белоруског конзерваторијума.

Парада студентских оркестара из бивших совјетских република је посвећена будућем јубилеју Московског конзерваторијума – 2016. године он ће прославити своју 150. Годишњицу. Овај пројекат, подржан од стране Међудржавног фонда хуманитарне сарадње држава-учесница ЗНД, позван је да би подсетио на тесне везе, које су постојале између Московског конзерваторијума и музичких високих школа националних република Совјетског Савеза. Све до сада у систему васпитања музичких талената очувано је много заједничког, - каже у интервјуу Гласу Русије диригент московског студентског оркестра Вјачеслав Валејев.

- Морамо да покажемо да су наше школе јединствене, јер тамо предају наши педагози и они, који су студирали код нас, то је дивна идеја, племенита и захвална… Имамо мултинационални оркестар. Код нас има и Јермена, и Казаха. Има музичара из Северне Кореје, из Јужне Кореје. То никако не смета да свирамо у истом колективу. Ми не расправљамо о особинама друштвеног уређења. Музика је у овом случају – ван граница, ван политике.

Поводом наступа студентских колектива из ЗНД на историјској позорници Велике сале Московског конзерваторијума Вјачеслав Валејев каже:

- За њих је огромна стимуланса – да дођу и свирају у једној од најбољих сала у свету: новој рестаурисаној. За многе ће то бити успемена за цео живот. Као диригент, који ради с младима, ја то поздрављам.

Москва је један од центара светске културе. Наступати у Великој сали Московског конзерваторијума за младе музичаре, без сумње је огромна част. С тиме се слаже и диригент Омладинског оркестра Јерменије Сергеј Смбатјан. Не смемо сматрати омладинске колективе само као школске, рекао је маестро у интервјуу Гласу Русије.

- Што се тиче светске тенденције, омладински оркестар није будућност, већ данашњост. Напредовање и акселерација друштва данас се одвијају много брже. Најуспешнији светски диригенти стварају омладинске оркестре. Они су данас главни у формирању музичких култура у различитим земљама. Хтео бих да би и после овог пројекта остале тесне везе с другим оркестрима. Сматрам то важним и за мене, и за све оркестре.

Музички колектив из Јерменије има програм од композиција Арама Хачатурјана. Ове године се обележава 110. годишшица рођења тог класика совјетске музике. Јерменин пореклом, Хачатурјан је студирао и постао композитор у Москви. У музици је он истакнути представник културе Русије 20. века. За свој деби у Москви Омладински оркестар Јерменије је позвао као солисту 27-годишњег виолинисту Андреја Баранова, победника престижног конкурса Краљице Елизавете у Бриселу.

Наталија Викторова,