У Кијеву присталице европских интеграција нападају зграду владе

25-11-2013 12:22:47 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Кијеву присталице европских интеграција нападају зграду владе, тражећи њену оставку. По закону, напад на институцију се сматра кривичним делом. Протеклу ноћ, учесници митинга су провели под шаторима у центру главног града Украјине. У зору, полицајци су блокирали део територије Мајдан.

На митингу у центру Кијева окупило се неколико стотина присталица придруживања Украјине Европској унији. Међу њима су представници опозиционих партија "Отаџбина", "УДАР" и "Слобода". 24. новембра, шаторси су се појавили на тргу и на једној од централних улица Кијева. Окупљени планирају да наставе митинг најмање до краја новембра, када ће бити одржан самит у Виљнусу. Опозициони лидери, поред потписивања Споразума о придруживању ЕУ, захтевају и помиловање Јулије Тимошенко, као и усвојање закона о лечењу затвореника у иностранству.

Са своје стране, посланик Врховне Раде Украјине Олег Царјев изјавио је да су сви ови протести спонзорисани споља. Док су демонстранти вођени пре свега личном користи, уверен је и директор пословног центра "Економски развој ЗНД" Владимир Савченко:

- Све ове активности су, углавном, организоване за новац. Постоје структуре које активно плаћају за ове активности. Постоје људи који живе од таквог новца и крију се иза демагогије. Они немају никакав јасан економски концепт. Постоје они који иду на Мајдан за 100 или 50 евра. Када је друштво подељено на сиромашне и веома богате, нађу се они који покушавају да зараде на томе. Постоје млади људи који, уопште, ништа не схватају.

Међутим, постоји и супротно мишљење. Масовне демонстрације се не могу купити, и само се могу објаснити чињеницом да већина демонстраната једноставно не разуме за шта се бори, сматра ректор Академије за рад и социјална питања Евгениј Кожокин:

- Ако на тргу питате демонстранте, ко је од њих прочитао нацрт споразума - то ће бити изразита мањина. У том документу, интереси ЕУ су представљени много више од интереса Украјине. Али, нажалост, о питању шта Украјина добија споразумом, расправљало се веома мало.

Чак и да се не може митинг "купити", може се додати уље на ватру. Масовни митинзи у Кијеву могу бити од користи неким домаћим политичким снагама, наставља експерт:

- Да се дестабилизује ситуација, изазову превремени избори и доведе на власт друга екипа. Сада популарност Кличка расте и он себе види новим председником. И бивши премијер има присталице, које се надају да ће Јулија Тимошенко бити пуштена на слободу и странка тиме добије нови ветар у леђа.

Међутим, већина стручњака није склона да прецењују догађаје у центру Кијева. Према мишљењу аналитичара, понављање "наранџасте револуције" неће бити: протесте не подржава становништво, као што је то било 2004. Опозиција је издељена. Осим тога, по читавој земљи су у току и митинзи против споразума са ЕУ. У недељу (24. новембра) у Кијеву су на митинг против европских интеграција изашли предузетници, представници "Комитета родитеља Украјине" и "Грађанског савеза Украјине".

МАрија Баљабина,