Срећан нам нови почетак председниче Путин, на многаја љета – Срећно Србијо

25-11-2013 01:21:52 | | Глас Русије/ vostok.rs |

Почела изградња Јужног тока кроз Србију, а то значи посао за 100.000 људи


Јуче је у Палати Србија у Београду одржана свечана церемонија поводом почетка изградње гасовода Јужни ток кроз Србију, који ће се преко њене територије простирати дужином од 422 километра, а биће изграђен у року од две године. Гасовод ће донети србској привреди директне инвестиције у износу од 2 милијарде евра, а такође он ће сваке године доносити приходе у буџет Републике Србије од преко 300 милиона евра, и то само по основу транзита гаса.

На свечаности поводом отварања радова на том капиталном пројекту, говорили су највиши државни званичници и представници руске стране, а први се јавности и бројним окупљеним извештачима обратио председник Томислав Николић. Он је нагласио да су Србија и Русија исписале многобројне странице заједничке историје и да су увек заједно побеђивале на истој страни, те да је прикључење на Јужни ток симбол напретка и повезивања Србије и Русије.

Председник Србије је још додао да ће на изградњи гасовода радити фирме из Србије, те да ће на том градитељском подухвату века посредно бити запослено око 100.000 радника, а његовим завршетком Србија постаје регионално енергетско чвориште. Напослетку, Томислав Николић се изричито захвалио председнику Русије Владимиру Путину, узвикнувши „Срећан нам нови почетак председниче Путин, на многаја љета – Срећно Србијо“.

Уследила је затим порука председника Руске Федерације, коју је прочитао руски министар енергетике Александар Новак, а у њој је Владимир Путин честитао Србији и истакао да је ово важан догађај не само за Србију и земље Балкана, него за читав европски континент, као и то да ће изградња Јужног тока у Србији и другим земљама у региону представљати инвестицију од изузетног значаја, која ће донети радна места и допринети економском и друштвеном развоју. На крају своје поруке, руски председник Путин је оценио да се сарадња Русије и Србије на том пројекту логично уклапа у стратешко партнерство наших земаља, на основу дуге традиције пријатељства.

Одмах након тога су пред очима јавности била потписана три уговора, а затим је наступио председник Владе Србије Ивица Дачић, који је казао да је Јужни ток највећи инфраструктурни и енергетски пројекат на територији Србије, те подвукао да његовом реализацијом почиње интензивније запошљавање компанија и отварање нових радних места, чиме се доприноси смањењу незапослености. По речима Дачића, пређен је далек пут од почетка радова на том пројекту, којим ће бити дефинитивно реализовано стратешко, гасно и нафтно партнерство између две братске земље – Србије и Русије.

Затим је председник Николић издао налог да се и званично приступи почетку радова, кратко рекавши Дуго сте чекали, почните, што је био знак да на терену, један руски и један србски варилац, у војвођанском селу Шајкаш заваре прве цеви деонице гасовода кроз Србију, што су присутни посматрали у директном укључењу у тај догађај.

Челник Гаспрома Алексеј Милер је потом у свом обраћању нагласиода смо сведоци историјски важног догађаја, зато што ће Јужни ток заувек уклонити транзитне ризике и обезбедити гарантоване испоруке гаса у Србији и Европи, испоручујући 63 милијарде кубика гаса годишње. По његовим речима, Србија тиме постаје центар транзита гаса, а овај пројекат постаје локомотива економског развоја не само Србије, већ и читавог региона.

На крају свечаности је министарка енергетике констатовала да Јужни ток представља „крвоток“ за привредни, индустријски и индивидуални развој Србије, чија изградња ће повећати бруто домаћи производ Србије за барем пет одсто, а директор Србијагаса Душан Бајатовић је закључио да је са компанијом Гаспром потписан протокол о финансирању изградње Јужног тока, те изразио уверење да ће се захваљујући руским инвестицијама променити економска и политичка позиција Србије у региону.

С обзиром да је то исто уверење било присутно и у оценама свих других учесника јучерашњег званичног отварања радова на гасоводу Јужни ток кроз Србију, онда то свакако представља гаранцију да ће се током две године његове изградње, а поготово након тога, привредна и политичка ситуација на овом подручју значајно променити. Наравно, у корист Србије.

Ратко Паић,