Престоницу ЕКСПО 2020. ће изабрати у Паризу 27. новембра

26-11-2013 11:54:07 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


27. новембра у Паризу на 154. Генералној скупштини Међународног изложбеног бироа биће изабран домаћин Светске универзалне изложбе 2020. године.

Русија која је стални учесник Светских изложби још ниједном није била домаћин изложбе. Данас је Русија као никада пре тако близу да постане земља у којој ће се одржати ЕКСПО. Јекатеринбург је истакао своју кандидатуру. Остали кандидати су Измир (Турска), Дубаи (УАЕ) и Сао Пауло (Бразил).

Обраћајући се делегатима 153. Генералне скупштине Међународног изложбеног бироа у јуну ове године председник Русије Владимир Путин је рекао:

„Гарантујемо да ће изложба бити национални пројекат од приоритетног значаја. У Јекатеринбургу ћемо изградити огроман савремени изложбени комплекс – ЕКСПО парк. Сигуран сам да ћемо на достојан начин примити госте из 150 држава света. Желим да нагласим да ће Русија максимално испунити читав спектар захтева Међународног бироа. Припремамо специјални програм у подршку земљама у развоју, којим ће учешће за око 90 држава бити бесплатно."