О Сирији паралелно са "Женевом-2" ће се одржати и "Кувајт-2" (Део 1)

26-11-2013 12:18:17 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Тензије на Блиском истоку су почеле донекле да јењавају након неколико важних договора водећих светских играча. Након успеха руске иницијативе о хемијском разоружању Сирије, овог викенда је уследио и договор о нуклеарном програму Ирана. Следи сазивање мировне конференције о Сирији у Женеви.

О припремама конференције о Сирији у ексклузивном интервјуу за "Глас Русије" говорио је заменик премијера, министар спољних послова Кувајта, члан владајуће династије Сабах Халид ал-Сабах.

Какво решење комплексног сиријског проблема видите у Кувајту?

- То је заиста веома комплексан проблем. Међународна заједница ради на његовом решавању више од две и по године. Кувајт, као председавајући Савета министара Арапске лиге, учествовао је на првој конференцији о Сирији у Женеви у јуну 2012. Сада радимо на сазивању друге конференције.

Ми смо увек говорили да су последице онога што се дешава у Сирији деструктивне не само за ту саму државу, већ и за њене суседе, за читав регион. И већ видимо те последице. Узмите само проблем избеглица - њихов проток унутар земље, као и у друге земље се повећава. Број сиријских избеглица се рачуна на милионе.

Како оцењујете припреме за конференцију "Женева-2" о Сирији?

- Конференција "Женева-2" о Сирији је потребна. Потребно је тражити политичко решење за Сирију. Могуће, да дискусије о неким детаљима предуго трају. Надамо се да ће се, коначно, датум конференције моћи одреди у наредним данима на састанку међународних посредника у Женеви, где ће земље као што су Русија, САД и друге разговарати о припремама за овај важан догађај. Излаз за Сирију је могуће наћи само кроз мирне преговоре.

На крају, у Сирији треба формирати прелазно извршно тело, које би требало да има сву власт у руковођењу земљом. Политичко решење ће спасити Сирију од наставка патњи и разарања.

Шта значи "треба да има потпуну власт"? Значи ли то да водећа улога сиријскиг председника Асада треба да буде смањена?

- Ова и друга питања треба да се решавају путем преговора између опозиције и делегације владе Сирије уз посредство других држава. О прелазном процесу у Сирији, говорило се на крају прошлогодишње конференције "Женева-1". Само разговори о детаљима, укључујући и овлашћења прелазне владе, одузели су много времена, због чега је сазивање "Женеве-2" више пута одлагано. Што веће разумевање се при томе покаже, брже ће се пронаћи решење за Сирију.

Руска иницијатива о хемијском разоружању Сирије је смањила напетости и помогла да се уклони са дневног реда војни напад на земљу. Међутим, неки од ваших суседа у Персијском заливу су били незадовољни тиме, на пример, Саудијска Арабија. Какав је став Кувајта?

Свака војна акција би само додатно закомпликовала ситуацију у региону. Резултат би био свеукупна анархија на Блиском истоку. Тешко је замислити до чега је то могло довести. Сада желимо да сви, а посебно Сједињене Државе и Русија, уложе још више напора у проналажењу мирног пута за решавање сиријског проблема. Веома је важно да смо успели да постигнемо договор о процедури хемијског разоружавања Сирије. Али, такође је веома важно да се заустави крвопролиће у Сирији.

Ваша Екселенцијо, у наредној, 2014, Кувајт ће сазвати велику међународну донаторску конференцију за Сирију. Зашто на њу не би позвали и саме учеснике у сукобу?

- Прва међународна донаторска конференција је одржана у јануару ове године у Кувајту. Захваљујући њој прикупљена је и упућена велика помоћ сиријском народу. Људи у самој Сирији и сиријске избеглице јако стардају. Њима је потребна помоћ. Хуманитарна помоћ је потребна паралелно са напорима за окончање крвопролића.

Кувајт редовно пружа такву помоћ. И апелујемо на све остале да у року испуњавају своја ранија обећања, како би се на следећој донаторској конференцији обезбела нова помоћ Сиријцима.

Након прве конференције, генерални секретар УН Бан Ки Мун апеловао је на емире Кувајта да одрже још једну такву конференцију у јануару 2014. Тако ће о Сирији паралелно са "Женевом-2" бити одржан и "Кувајт-2".

Што се тиче састава учесника, то ће, као и први пут, одредити генерални секретар УН. Са своје стране, ми ћемо учинити све да овај догађај буде поново успешан како би сиријски народ осетио ту помоћ.

Јелена Супоњина,


КАТЕГОРИЈЕ