Судар Пекинга и Вашингтона због Анкаре

26-11-2013 12:55:20 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Америчко лобирање за свој ПВО систем, очигледно, надјачава, и Турска ће морати да га купи под не баш повољним условима у поређењу са кинеским. Дакле, директор Центра за истраживање јавне политике Владимир Јевсејев прокоментарисао је изјаву турског министра иностраних послова Ахмета Давутоглуа у Вашингтону. Министар је саопштио да Турска није дефинитивно изабрала кинески систем ПВО и могуће је да ће поново размотрити одлуку у корист САД.

У септембру, америчка компанија Raytheon је изгубила тендер од кинеског увозно-извозног предузећа прецизне механике CPMIEC. Кина је добила право опремања турских оружаних снага системом HQ-9. Ово је модификована копија руског С-300П. Међутим, резултати тендера морају бити одобрени од стране турске владе. Горки пораз је изазвао снажан политички притисак из Вашингтона на Анкару. Американци, су између осталог, подсетили да кинеска компанија подлеже санкцијама САД због сарадње са Ираном, Северном Корејом и Сиријом. Поред тога, Бела кућа је саопштила да би стварање заједничког система Турске и Кине, који није компатибилан са стандардима НАТО-а, ослабило савезнике Анкаре за заједничко деловање. То би, такође, подрило једно од основних принципа алијансе.

У вези са тим, министар иностраних послова Турске Ахмет Давутоглу изјавио је у Вашингтону да уколико стигне нови предлог, који би био прихватљив за Анкару, они ће закључити уговор са другом компанијом - америчком или европском.

Турци су се, очигледно, нашли у веома тешкој ситуацији и вероватно ће Американци продати своје противракетне системе, рекао је за "Глас Русије" Владимир Јевсејев:

- Вероватно је у току игра. Можда на рачун Кинеза Турци хоће да оборе цену. Ипак, највероватније ће систем ПВО бити амерички. Макар због тога што је Турска чланица НАТО-а. Међутим, она ће, наравно, покушати да бар на изглед покаже своју независност и тиме добије од САД боље услове.

Кина, такође, игра своју игру, покушавајући да добије од будућег уговора не само комерцијалне, већ и политичке дивиденде, мишљења је Владимир Евсејев:

- У суштини, кључ је на страни НАТО-а. Кина по први пут може да каже да има сопствени систем ПВО, који може представити развијеним земљама. То је заиста озбиљна понуда. Кина може ићи на испоруке по доста повољним условима за Турску - јефтино, сама финансира са одложеним плаћањем. Са чисто економског становишта, Кина може да понуди много боље услове од САД. Али, САД имају много виће могућности за политичко лобирање. Имајући у виду да је скоро сва техника у Турској америчка, Турци неће ризиковати због кинеског система.

У међувремену, Американци и даље не верују да ће политички притисак на Анкару бити довољан да се истисне Кина. Америчке компаније Raytheon и Lockheed Martin воде интензивне преговоре у индустријским круговима, као и са владом САД, о модификацији својих предлога Турској. Циљ - направити их што конкурентнијим у односу на кинески предлог. Америчке компаније, такође, истражују варијанте за производњу заједно са Турском система ПВО. То је оно чиме је Кина успела да привуче Турску у првој фази. Поред тога, Пекинг је понудио Анкари повољне услове за инвестирање, добијеног из ракетног договора, доходка у турску економију. Сада, Американци, такође, нуде Турској атрактивне опције уговора. Један извор је саопштио да Турска жели да у овој трговини добије технологију лансирања космичких ракета. Међутим, нејасно је да ли ће америчка администрација одобрити извоз таквих технологија у оквиру предложеног пакета.

Наталија Кашо,