Украјина: Колико кошта Евромајдан?

26-11-2013 02:06:04 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Акције протеста у знак подршке евроинтеграције Украјине не престају већ други дан. При томе европским заставама се маше не само у Кијеву, већ и у другим украјинским градовима. У међувремену многи експерти почињу да сумњају у искреност организованих акција. Украјина је чувена по својим плаћеним митинзима, а Интернет се шарени од огласа о сакупљању активиста за новац.

Евромајдан је плаћен. Такво мишљење све чешће изражавају украјински политиколози. Није тешко сакупити људе за учешће на митингу у Украјини, истиче први потпредседник Центра за моделовање стратешког развоја Григориј Трофимчук.

- У Украјини не треба много времена да се окупи митинг. Политички митинзи у Украјини се окупљају практично моментално. За разлику од свега осталог, у овоме нема проблема. Сазивање људи на акцију кошта по последњим информацијама из друштвених мрежа до 100 гривни по човеку.

У акцијама по подацима опозиције учествује до 100 хиљада људи, по званичним подацима три и по пута мање. Прва саопштења о сакупљању активиста појавила су се у друштвеним мрежама у петак. Тада је опозиција заказала у току дана кције по читавој земљи за 24. новембар. Основни учесници по већ устаљеној украјинској традицији, представљају најмање заштићену класу: запослене на буџету, студенте и пензонере. Зарада зависи од броја дана ”протестног рада” истиче експерт за рекламни бизнис Сергеј Јаковљев.

- Митинге они рачујану по броју људи и колико све то траје. Ако човек иде један дан на посао, плаћају му око сто гривни. А ако му кажу да ће то бити посао од седам дана, онда цена пада до 80 гривни. Они имају старије координаторе који добијају више. Остало је да се израчуна број људи. Наравно, има људи који иду бесплатно, за идеју. Али они чине сасвим мали број.

Како кажу експерти рекламног тржишта, припрема застава, као и дизајн транспарената и плаката трају обично неколико недеља. Зато је или сва атрибутика била наручена унапред, или су организатори морали да одреше кесу како би стигли да је направе за неколико дана. Коментарише Сергеј Јаковљев.

- Ако је ова протестна акција планирана унапред, цена протеста се смањује два пута. Ако су је правили хитно, онда скаче два-три пута. Ако говоримо о заставама, транспаретнима и достави јела, то је 30% суме. Такав Евромајдан од неколико хиљада људи кошта око 200-300 хиљада долара.

Тиме се трошкови организатора не исцрпљују. Према подацима опозиције, у акцијама у Кијеву учествују становници других украјинских градова. Колико би могло да кошта пребацивање људи из региона вероватно није могуће израчунати. Зато експерти у исти глас кажу да опозиција не би могла да плати самостално дешавања у Кијеву. Зато је велика вероватнића да спонзоре кијевских акција које су прерасле у уличне нереде треба тражити негде на Западу.

Татјана Голованова,