Скупштина србског народа у БиХ после 22. године

27-11-2013 08:37:11 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Након 22. године у Палама се је на иницијативу Момчила Крајишника састао први сазив Скупштине србског народа у БиХ, касније преименован у Народну скупштину Републике Српске. Подсетимо, 1991. године, посланици Срби, тадашње БиХ су донели одлуку о оснивању Скупштине србског народа БиХ. За председника Скупштине је изабран Момчило Крајишник те је и донесена декларација о останку србског народа у БиХ у саставу Југославије.

На седници није било тешких тема, а посланици су се подсетили на дан када се је србски народ у бившој Босни и Херцеговини побунио против покушаја мајоризације од стране политичара друга два народа и почео стварање Републике Српске. Између осталог на овој јубиларној седници је усвојена и Декларација о помирењу на простору бивше БиХ.

Момчило Крајишник је после 22. године истакао да је за те потезе требало имати храбрости те је позвао на помирење:

- Елиминација било каквог страха, то смо ми учинили тада. И када гледам тај снимак данас, то је стварно историја. И ви сте овде данас дио историје, присуствовали сте једној ипак историјској седници која је одржана после 22. године. Жеља нам је била и намера, не знам да ли смо у томе успели, да пошаљемо једну Декларацију јавности, нашој домаћој и међународној, и онима који прате шта се дешава овде, да позовемо на помирење, да позовемо на опрост, позивамо на проналажење бољег пута за све оне који овде живе и да замолимо да нађу време и инструменте како би се створио добар амбијент да би се грађани који су отишли одавде, вратили.

Посланик првог сазива Скупштине србског народа у БиХ Слободан Бијелић се сећа:

- Излазак 91. године и стварање Скупштине србског народа је био један својеврсни одговор на једну врсту политичко-правног варварства која се покушала применити над представницима србског народа у ондашњој скупштини бивше БиХ. Ми данас имамо пола БиХ имамо свој ентитет који има легитимно право да размишља и о ширим овлаштењима, а једног дана и о сопственој самосталности. Нека то престане бити увредљиво саопштавати. Ми смо донели један акт, односно декларацију и ако га прочитате можете пронаћи нијансе, трачак неке светлости за неку визију будућу. Рекли би смо да је ово политички моменат Републике Српске. Када се ушло у једну матрицу постоји једна учмалост и постоји један специфичан речник који је можда већ и превазиђен.

У усвојеној декларацији се изражава и забринутост због игнорисања чињенице да је оваква БиХ неодржива и скупа, а истовремено је дата подршка институцијама Републике Српске у настојањима да се сачува од сталних захтева да се њена самосталност умањи.

Посланик првог сазива Скупштине србског народа у БиХ, данас декан Правног факултета у Бањалуци професор Витомир Поповић истакао је важност првог сазива Скупштине србског народа у БиХ:

- Да практично није било тог дана, питање је какав би био ред историје и шта би се у наредном периоду дешавало.

Први сазив Народне скупштине Републике Српске конституисан је 24. октобра 1991. године. Конституисању Скупштине србског народа у Босни и Херцеговини, како се првобитно звала, присуствовало је 77 посланика српске националности који су на изборима 1990. године изабрани у Скупштину СР Босне и Херцеговине. Од тога 72 из Српске демократске странке, један из Србског покрета обнове и четири из Савеза реформских снага Југославије. Убрзо су се новооснованој Скупштини србског народа у Босни и Херцеговини придружили и други посланици из реда србског народа, те је она бројала 83 посланика. Овај сазив Народне Скупштине радио је до 14. септембра 1996. године.

Вања Савићевић,


http://serbian.ruvr.ru/2013_11_27/Skupshtina-srpskog-naroda-u-BiH-posle-22-godine/