Србија: Највиша оцена Владимиру Путину

27-11-2013 06:56:34 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Четворке и петорке Владимиру Путину, подршка савезничким односима Русије и Јужном току који ће убзати развој српске економије — такви су укратко резултати необичног испитивања јавног мњења које су спровели сарадници угледног издања Нова србска политичка мисао. Необично је оно не због резултата, а зато што без обзира на ”руску карту” на коју редовно играју србски лидери, ова питања у контексту општег политичког усмерења Србије чине се крајње ”незгодним”.

Наш саговорник је главни уредник НСПМ Ђорђе Вукадиновић.

Анкетирање јавног мњења попут овог које сте ви спровели није типично за Србију зато што углавном видiмо у штампи ”гласања за ЕУ”. Зашто сте иступили са таквом иницијативом?

- Управо због онога што сте рекли, а то је да се годинама углавном непрестано тематизује однос грађана Србије према Европској унији, понекада према НАТО-у. И односи са Русијом се некако држе по страни, практично ретко или никада се не постављају као питање сличних истраживања јавног мњења. Посебно значајно је да када се и тамо постави питање, избегава се поређење тог става према Русији са ставом према Европској унији и НАТО пакту. Управо дефицит оваквих истраживања је био разлог због којег смо ми из Нове српске политичке мисли схватили да би то могло да буде занимљиво и за ширу српску јавност. Дакле, нисмо ми први пут сада то питање увели у наш упитник, али смо га први пут овако јавно пласирали управо осећајући и примећујући велики дефицит таквих истраживања.

Међу питањима је била тачка ”савез" са Русијом — то значи тешње односе или чланство у организацијама попут ОДКБ, Царинског савеза?..

- У претходном периоду питање Русије смо дефинисали на два начина: понекад као најбољи могући односи са Русијом, или сада чак у јачој формулацији „савез“ са Русијом. Хтели смо том формулацијом савеза да сугеришемо склоност или несклоност грађана некој најтешњој формули повезивања са Русијом, како у економској, тако и у политичкој сфери. Али занимљиво je да je у тој најтврђој формулацији 61,5 процената грађана, значи више од две трећине дало потврдни одговор. За разлику од чланства у ЕУ. Jер за ову опцију се определило 53,7%. То је занимљив налаз, али он је још занимљивији када се има на уму стање у Србији. Већ годинама сва политичка и медијска јавност је окренута према ЕУ. Специјалне емисије, безбројни скупови, невладине организације баве се пропагирањем ЕУ. Русија, за коју на јавној сцени не оптира готово нико, ужива више него двотрећинску подршку јавности у Србији. Посебно важно је то да је то налаз који је релативно стабилан. Наиме, и у неким ранијим истраживањима смо добијали сличан резултат. Право је питање зашто се такво расположење не осликава на адекватан начин у парламенту, у медијама Србије, у јавној сфери, већ обрнуто, ове снаге којe оптирају за савезништво са Русијом су на маргини, док најистакнутије позиције у јавности имају они, који су за ЕУ, а чак и за НАТО.

Као што видимо из резултата, Путин је и даље најпопуларнији страни политичар у Србији...

- Владимир Путин је доста очекивано најбоље оцењена политичка личност међу страним државницима. Али Путин је популарнији и од домаћих политичара. Практично две трећине су га оцениле са четворком и петицом. Занимљиво је да је на другом месту Ангела Меркел са великим изостатком, а на трећем је Барак Обама са још већим изостатком за Владимиром Путином. Посебно је занимљиво да је у србском јавном мњењу, које је као свако јавно мњење, а можда у Србији још и више подељено готово по сваком питању, Владимир Путин добио само 3% негативних оцена, односно “јединица”, што је невероватно, јер, рецимо, Меркел има 20%. Мислим да те оцене потврђују претходни налаз о атрактивности Русије као спољнополитичке оријентације за грађане Србије.

Да ли политички врх уопште чује за слична истраживања. Да ли их узима у обзир?

- Апсолутно сам сигуран да знају како стоје ствари. То је можда један од разлога због којег, на пример, у изборним кампањама све владајуће опције у Србији, укључујући и данашњу, настоје да што више истичу блискост ставова са руководством Руске Федерације, зато наглашавају како им је Русија најбољи пријатељ. Посебно је значајно за њих да се сликају у предизборној кампањи са Путином и министрима у Влади. Зашто је све то њима важно? Зато што знају какво је расположење јавног мњења. Без обзира што сутра кад дођу на власт воде политику која је много ближа Бриселу, него источним интеграцијама. То је парадокс српске политичке сцене.

У право време на правом месту била је тачка упитника која се тиче Јужног тока. Очигледно је да већина анкетираних подржава његову реализацију и сматра важним...

- Став према Јужном току је више него позитиван. Али морам признати да чак и ја нисам очекивао толико позитиван налаз: чак 50,5% грађана Србије сматрају да је изградња Јужног тока од изузетног значаја за Србију, а још 32% сматрају да је у одређеној мери значајна. Упркос кампањи која је вођена ових месеци против Јужног тока, мислим да она, бар у овој рунди није успела . Практично сва питања везана за Јужни ток су наишла на позитиван, понекад чак и еуфоричан одговор. Због тога мислим да постоји својеврсна одговорност оних који су се укључили у реализацију пројекта да се потруде да тако високо очекивање јавности не буде изневерено.

Тимур Блохин,


КАТЕГОРИЈЕ