Немачкој ће бити тешко да приступи обавештајном савезу "Пет Очију"

28-11-2013 09:52:57 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Председник САД је позвао Немачку да уђе у ексклузивни обавештајни савез "Пет Очију". Без обзира на све заклетве на вечно пријатељство, дате након открића шпијунске делатности АНБ и ЦПС, мало је вероватно да ће та група прихватити да Немачка постане њен шести члан. "Глас Русије" је о овом питању разговарао са Кристијаном Густафсоном, професором у Центру за обавештајна и безбедностна истраживања Универзитета Брунел.

Шта мислите, како ће шпијунски скандал утицати на односе Велике Британије и Немачке?

- Он ће, највероватније, имати краткорочни ефекат, довешће до захлађења друштвених односа, али сам сигуран да ће у дугорочној перспективи, заједнички интереси Немачке и Велике Британије, као и Немачке и осталих чланица савеза "Пет очију", на крају превладати.

Да ли ће Немачка покушати да прогура своје укључивање у обавештајни савез "Пет Очију"?

- "Пет Очију" је заједница заснована на општим интересима, с тим што је она основана после Другог светског рата као савез англосаксонских земљама, енглеског говорног подручја и самим тим ће Немачкој бити тешко да се уклопи. То није просто улазак у клуб. Она се гради на поверењу, заједничким напорима и заједничким интересима, насталих као резултат два светска рата. Као што знате, у обавештајном свету морате бити у стању да верујете, што се посебно односи на "Пет Очију". "Пет Очију" је заснован на томе да свака од пет земаља може веровати осталим пет, и да су њихови подаци и контрола материјала, који долазе из извора, кључни аспекти поверења и узајамне подршке у обавештајним пословима. Зато, треба да знате да ако ја дам обавештајне податке другој земљи, она их, заузврат, неће слати трећој или четвртој страни. И у оваквом тренутку, када су директне везе чланица "Пет очију" и Немачке веома јаке, Немачка ће тешко ући у тај затворени круг. Било коме ће бити тешко да уђе тамо.

- Наравно. До сада су САД биле у средишту пажње свих скандала, везаних за праћења. Сада смо сазнали да постоји читава мрежа земаља укључених у шпијунске активности. Како то мења ситуацију?

Ја не мислим да је то много мења, јер постоји "Пет очију" и велика заједница пријатељских земаља, укључујући и земље као што су Сингапур, које деле исте интересе. Сингапур, као и Сједињене Државе и остале земље "Пет очију", забринути су због проблема милитантног ислама и радикалних терориста. Они, наравно, такође деле податке у овом делу света. Размена обавештајних података захтева принцип "ти - мени, ја - теби". Ако желите да добијете нешто од већег партнера у обевештајним пословима, морате понудити нешто заузврат. Знате ли како је Канада ушла у "Пет очију"? Канада је ушла у заједницу јер је могла да шпијунира Русију, водећи прислушкивање уз помоћ технологије Канадски Лук; тако да је имала чиме да се препоручи. Шта Сингапур може понудити Сједињеним Државама и другим чланицама "Пет очију" у овом аспекту? Он може предложити услове под којима би они могли уништити инфраструктуру светске паучине, која се налази у Сингапуру. У замену за то, он ће имати приступ америчкој обавештајној служби, тако да то "ти - мене, ја - теби". Ово је права илустрација како је организована размена обавештајних информација.

Хајде да разговарамо о будућности. Можете ли предпоставити шта ће бити следеће откриће, из докумената Едварда Сноудена?

- Ја, наравно, истражујем обавештајну тематику, али нажалост немам кристалну куглу. Сноуден, као и "Гардијан" и "Вашингтон пост", веома су паметно објављивали информације, одржавајући константну пажњу. Сигуран сам да ће у наредне две недеље бити бачена још једна бомба, још једно откриће. Много више желим да говорим о онима који обраћају пажњу на послове западних држава...Постоје неке озбиљне ствари које су избиле на површину, као што су снимање података канцеларке Меркел, али, у ствари, основни принципи тајног прислушкивања су били у јавном домену дуги низ година, тако да у многим случајевима нема неких великих открића. И то је оно што је важно, јер јавности ништа није сметало да то сазна раније.

Џеј Џонсон,


КАТЕГОРИЈЕ