Шта ће ЕУ слаб украјински партнер?

28-11-2013 09:05:35 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Један од последњих руководилаца земаља ЕУ који су били у званичној посети Кијеву био је чешки председник Милош Земан. Удео Чешке у робној размени Украјине са ЕУ је мали, он износи према резултатима за 2012. годину више од 31 милијарду долара.

Земан и Јанукович су говорило о неопходности увећавања трговине, одржали су бизнис-форум, чешки лидер је довезао са собом велику групу бизнисмена. Ипак суштина посете је очигледно била у другом. Праг је изразио подршку тежњи Кијева да се асоцира са Великом Европом. А такво одобравање је скупље од робне размене, јер Чешка и уз новог левог председника остаје предводник у заштити људских права. Овде је добио политички азил бивши министар економије Украјине Богдан Данилишин.

Али политика је политика, а економија економија. Шта може да очекује чешки бизнис од могућег потписивања споразума о асоцијацији са ЕУ од стране Украјине на самиту Источно партнерство у Виљнусу? Извршни директор Привредне коморе Чешке за земље ЗНД Франтишек Масопуст истакао је за Глас Русије:

- Сада сви разматрају потписивање документа на самиту у Виљнусу, али питање није решено. Мада ће се, вероватно, то заиста десити. Као што је истина и то да се ЕУ прма њему односи врло контраверно. Јер до сада Украјина није испунила све захтеве којима је условљено потписивање пуне верзије споразума о асоцијацији са ЕУ. Каква су очекивања чешког бизниса? Ми испоручујемо у Украјину продукцију машнигорадње, хемијске индустрије, разне технологије у овим гранама, лекове, иднустријску робу, добијајући заузврат сировине, угаљ, неке врсте намирница, између осталог шећер. Ако се смање царине за наш извоз, теоријски смо на добитку.

А практично?

- А практично ће све зависити од конкретних компанија које сарађују између себе. То је проблем понуде и потражње. Никаквим међудржавним договорима она не може да се регулише, ништа неће натерати да тргују са вама ако нудите робу ниског квалитета.

Које промене ви прогнозирате у економским односима Украјине са Русијом и земљама ЗНД, ако се она придружи зони слободне трговине ЕУ?

- То зависи од тога како ће се понети руски партнери, са којима Украјина сада има висок ниво робне размене. Ако Русија реши да предузме заштитне мере, повећа царинске таксе за украјинску робу, онд аће Кијев то врло скоро и билно осетити. Његова продукција ће поскупети, што значи да ће потражња купаца за њом пасти. Украјинска роба ће почети да губи на тржиштима Русије и ЗНД тражиће јој јефтинију замену.

Шта ће ЕУ такав отворено слаб у економским односима партнер? Асоцијација са ЕУ је економска или политичка?

- Са моје тачке гледишта несумњиво политичка! И када бих имао при руци телефон чиновника у Бриселу, замолио бих вас да поставите ово питање њима – шта ће им тако проблематичан парнтер као што је Украјина? Мада одговор је и тако јасан: доноси се чисто политичка одлука.

Да додамо да је чак пре геополитичка, са врло јасним задатком – одвући Украјину од Русије и увући је у орбиту европског утицаја.

Да подсетимо да су три међународне агенције одједном смањиле дугорочни рејтинг Украјине. Њена економија стагнира, пада унутрашњи бруто производ, дефицит државног буџета на основу резултата првог квартала је три пута нижи него годину дана раније. Нема могућности спољних зајмова, у опасности је извоз у Русију, који износи 30% спољне трговине Кијева.

Гајане Ханова,


КАТЕГОРИЈЕ