Украјински научник направио електромагнетни катапулт за кинеске носаче авиона?

28-11-2013 10:12:52 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Украјинска служба безбедности подигла је оптужницу против професора са Харковског националног универзитета Владимира Чумакова. Чумаков је оптужен за одавање поверљивих информација, које се тичу електромагнетских акцелератора - релсотрона, као и за предају докумената о њиховој конструкцији заједничкој кинеско-украјинској компанији. У Харкову је у току суђење научнику, оптуженом за издају државе.

Релстрони - електродинамички акцелератори који могу да послуже као прототип за оружје будућности - електромагнетних пушака. Они омогућавају убрзање пројектила до брзине недостижне за пушке традиционалне израде, које користе енергију барутних гасова. Према речима Чумакова, он је на релсотрону радио од 2005.

У 2008, научнику се обратио бивши студент Алексеј Руд, предложивши му да буде промотер његове идеје у иностранству. Научник је био у озбиљним финансијским тешкоћама и прихватио је. Руд га је повезао са кинеско - украјинским СП Top Science Ukraine, на чијем челу се налазио Сергеј Чичотка. У 2009, Чумаков им је предао материјал о свом раду, као демонстрацију својих могућности. Руд и Чичотка се, такође, налазе под истрагом од 2010.

Међутим, према мишљењу СБУ, Чумаков је предао кинеско - украјинској компанији не само пројекат на којем је радио, већ и тајне материјале, засноване на радовима других украјинских научника из 1990-их. Власти оптужују Чумакова за предају Кинезима перспективне војне технологије и за подривање националне безбедности.

Утицај предане технологије на безбедност Украјине је контроверзна. У догледној будућности, тешко да се може очекивати појава серијских узорака борбених електромагнетних пушака. Међутим, технологија електродинамичког акцелератора већ има практичну примену. На овој технологији су базирани електромагнетни катапулти за носаче авиона - системи који омогућују узлетање авиона са носача авиона. Они имају за циљ да замене компликованије, теже и мање ефикасне бродске катапулте.

До недавно, једина земља која је била способна да произведе електромагнетне катапулте биле су Сједињене Државе. Тестирања таквог система на терену је изведено у 2010. Они би требало да буду инсталирани на најновијим носачима авиона типа Џералд Форд. Друга земља у свету где се ради на таквим катапултима је Кина. Почетком 2012, објављено је о успеху њиховог пројекта и награђивању руководиоца конструкторског тима, који је радио на катапултима.

Ако су наводи СБУ, да је рад Чумакова одиграо значајну улогу у успеху кинеске програма, тачни, то је за Украјину огроман губитак. Одигравши на научника, Кинези су за безначајан новац могли добити изузетно осетљиву технологију, која отвара нове перспективе за њихов програм носача авиона. За разлику од традиционалних бродских катапулта, електромагнетни су не само продуктивнији, већ немају ни строга ограничења у погледу минималне и максималне тежине авиона. То омогућава њихову употребу код релативно малих беспилотних летелица.

Непознато је колико су стварно материјали Чумакова били тајни. Све у свему, они су пребачени у Кини током рада на веома важном кинеском научном пројекту сличне тематике и могли су допринети његовом успеху. Зато није никакво изненађење, што је украјинска држава, која на крају није добила ништа, тако љута.

Василиј Кашин?