Протести на Тајланду: војска на улицама Бангкока

01-12-2013 12:07:59 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Власти Тајланда су послале неколико хиљада војника који треба да помогну полицији у смиривању ситуације у Бангкоку. Премијерка Јинглук Шинаватра је евакуисана из комплекса здања полиције.

Снаге безбедности су користиле сузавац у покушају да спрече демонстранте да уђу у зграду владе.

Демонстранти су заузели неколико телевизија и радио станица. Очевици кажу да дешавања подсећају на државни удар. Заробљено је неколико високих полицијских чиновника, саопштио је својим присталицама један од лидера уличног протеста испред здања владе у Бангкоку. Демонстранти покушавају да заузму владу, коју чува око 8.500 полицајаца. Један од покушаја да уђу у здање је одбијен сузавцем и воденим топовима.

Синоћ је у сукобима на Тајланду погинуло петоро људи, више од 50 је повређено. Лидер антивладиних протеста на Тајланду Сутеп Таугсубан, који је у петак изјавио да ће први децембар бити дан победе народне револуције, данас је рекао да је основни задатак да се блокирају све владине институције.

„Данас ћемо заузети све владине зграде, онемогућити да сутра ико дође на посао. Влада ће бити паралисана читаву наредну семицу, почев од понедељка. Тако ћемо победити!“ - изјавио је Таугсубан.