Запад се не устручава да употреби сва приручна средства да би «прогутао» Украјину

29-11-2013 02:31:42 | | Глас Русије, фото: EPA/petitions.whitehouse.gov/ vostok.rs |


Европа преузима последње очајне напоре да би наговорила Украјину да потпише споразум о удруживању са ЕУ на самиту Источног партнерства, који се отвара у Вилњусу 28. новембра. Оптужујући Москву за притисак на Кијев, који је тобоже усмерен на то да не би пустила Украјину у ЕУ, европски стратези сами користе уцену и заплашивање према најближем суседу Русије.

Интрига око одлуке да уђе у европску породицу, коју су украјинске власти одгодиле, дошла је до свог врхунца. 28. новембра у главном граду Литваније председник Украјине Виктор Јнукович планира да иступи пред руководством ЕУ и изнесе свој став по питању, о којем се највише расправљало последњих месеци. У Кремљу су више пута изјавили да уважавају било који избор суверене државе, међутим, упозорили су да ће Русија бити приморана да укине погодне услове трговине за украјинску страну због тога, што предвиђено у споразуму о удруживању Украјине и ЕУ слободно кретање робе могло би да погоди руске произвођаче, које треба заштитити у складу с важећим у Царинском савезу нормама. Иначе, тај апсолутно јасан и транспарентан став, који је више пута огласио Владимир Путин, Европа упорно не примечује. Тамо тврде да Москва уз помоћ уцене и притиска тобоже блокира тежњу Украјине да постане део цивилизованог света.

Међутим, сами западни политичари нису коректни. Пре свега зато, што не желе да изгледају поражени, да признају да су изгубили битку на стратешком источноевропском правцу. На званичном сајту администрације председника САД, например, појавила се петиција са захтевом увести строге санкције против шефа Украјине Виктора Јануковича. Специјално за предстојећи самит председавајућа у ЕУ Литванија припремила је антируску декларацију.

Истовремено усвојена у Украјини одлука отвара нове перспективе за ту земљу, уверен је члан Комитета Савета Федерације за међународне послове Игор Морозов:

- Она има могућност да у скорије време учествује у Царинском савезу, Јединственом економском простору и буде достојан партнер Русије, Белорусије и Казахстана, а затим постане чланица Евроазијског економског савеза. Проблеми и шансе, које је она имала у случају учлањивања у интеграциони простор ЕУ, не би могли да донесу оне дивиденде и вајду, које пружамо ми.

Данашњи митинзи присталица евроинтеграције у Кијеву су управо тај демократски процес, за који на речима иступају западни идеолози. Између осталих, на улице украјинских градова су излазили и они, ко сматра корисним кретање према Царинском савезу. Међутим, њихово мишлење, као и више пута описане од стране економиста колосалне губитке Украјне од дезинтеграције са земљама ЗНД, не узимају се у обзир, јер се не уклапају у ту идеолошку шему. Западу је Украјина очигледно потребна пре свега као тампон-зона у правцу Русије, а не као пуновредна и, главно је, равноправна чланица ЕУ. Зато Запад активно подржава Евромајдан. Што више, у Кијеву се искрцавају десанте емисара ЕУ, који је позивају да не напушта пут ка просперитету и слободи.

ЕУ је при томе створила ситуацију да је Мајдан програмиран при сваком сценарију, сматра директор Украјинског института анализе и менаџмента политике Руслан Бортник:

- Да је Јанукович потписао споразум о удруживању, Мајдан би био у јануару, када би било отпушено стотине хиљада људи, смањене би биле социјалне исплате. Стимулирање протестног покрета, финансијски притисак, те главни, нејавни, елемент притиска: подршка медија, друштвених и радикалних покрета, који траже од владе усвајање одговарајућиъх одлука.

Кијев се не одриче од даље интеграције с ЕУ – премијер Николај Азаров се нада да ће се вратити том питању идуће године. Међутим. треба се определити о облику те интеграције. Пожељно је да она буде уз учешће Русије, с којом Украјина има тесне давнашње економске везе, које су угрожене. Владимир Путин је недавно изјавио да ће тространи формат попут лакмуса показати праве намере Европљана. Време је да се скину маске. Како сведочи пракса, није реч о бризи, ни о жељи да финансира огромне трошкове усклађивања украјинских и европских стандарда. Високи чиновници ЕУ су одустали од тространих преговора, јер би они одузели споразуму с Украјином шансу за потписивање. Одлуку о коначном избору мора да донесе Кијев. Неће она бити лака.

Илија Харламов,